Antena 3 CNN
›
Externe
›
În următorul DECENIU, el va conduce China. Cine este omul care are misiunea de a răsturna ordinea mondială
În următorul DECENIU, el va conduce China. Cine este omul care are misiunea de a răsturna ordinea mondială
O.P.
2 minute de citit
Publicat la 07:12 15 Noi 2012
Modificat la 07:12 15 Noi 2012
China şi-a ales noul conducător pentru următorul deceniu. Xi Jinping, actualul vice-preşedinte al Chinei, a fost desemnat în cadrul Congresului Partidului Comunist chinez şi îl va înlocui pe Hu Jintao în funcţia de preşedinte al republicii populare. În prezent, Xi Jinping este membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, membru al Comitetului Central al PCC şi vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale.
Conform procedurilor, transferul de putere va fi confirmat în cadrul Sesiunii anuale a Conferinţei Consultative Politice Populare a Chinei, care va avea loc în primăvara anului viitor.
Cine este Xi Jinping
Personalitatea lui Xi Jinping rămâne o enigmă, atât de mult se confundă cu cariera unui membru al aparatului care a aşteptat, în umbra predecesorului său Hu Jintao, ca funcţia să se elibereze. Fiul unui "erou al revoluţiei", el este în acest sens unul dintre "prinţii roşii", al unei veritabile "aristrocraţii" care guvernează o Chină devenită a doua putere mondială sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), partidul unic care s-a reunit în cadrul unui Congres la 8 noiembrie.
Mai degrabă masiv, cu o faţă ca de păpuşă şi părul negru cu o cărare impecabilă, Xi Jinping a fost consacrat în funcţie joi, la o zi după încheierea Congresului, un eveniment difuzat în direct de televiziune pentru 1,3 miliarde de chinezi. Xi Jinping, în vârstă de 59 de ani, ar urma să deţină timp de zece ani postul de secretar general al PCC.
Tot zece ani îi despart ca vârstă pe cei doi lideri. Acesta este un număr de ani prea mic pentru a reprezenta o generaţie, dar poate suficient pentru un "sânge proaspăt", capabil să răspundă provocărilor unei Chine aflate în plină schimbare. În străinătate, noii lideri chinezi sunt consideraţi reformatori. Acesta a fost cazul lui Hu Jintao, care a fost preşedinte într-o perioadă de ascensiune economică, dar şi de un imobilism politic apăsător.
Hu Jintao este cunoscut ca fiind sobru, cu gesturi aproape "robotizate". Xi Jinping este considerat mai afabil, nu total lipsit de jovialitate şi mai relaxat la televiziune.
Însă, dincolo de faţadă, acest bărbat rămâne, în mod fundamental, o enigmă. Unii experţi îl consideră un conservator lipsit de charismă, lucru care nu schimbă cu nimic cursul actual.
Soţia sa, Peng Liyuan, o cântăreaţă celebră avansată la gradul de general de armată este, de altfel, mai populară decât el în China. Cuplul are o fiică ce se află, potrivit unor informaţii, la studii în Statele Unite, la Harvard, sub un nume fals.
Secretul care înconjoară familia sa, la fel ca în cazul familiilor tuturor liderilor chinezi, a fost afectat în iunie de o anchetă a agenţiei Bloomberg, care a relevat că rude ale lui Xi Jinping ar deţine o avere ce însumează câteva sute de milioane de dolari. Această anchetă jurnalistică a fost imediat cenzurată în China.
În 2009 el a suprins întreaga lume, în cursul unei vizite în Mexic, criticându-i pe un ton muşcător pe "străinii cu burta plină, care nu au altceva mai bun de făcut decât să arate cu degetul" China. Potrivit unei telegrame dezvăluite de WikiLeaks, Xi Jinping a mărturisit unor diplomaţi americani că îi plac filmele de război hollywoodiene. "Saving Private Ryan" al lui Spielberg ar fi filmul său preferat.