Eruptia vulcanica este, probabil, cel mai impresionant fenomen naturale care poate fi observat. Sub presiune, raurile de lava ies din crater, coborand, mai incet sau mai repede, pe flancurile vulcanului. Culorile lavei incandescente se impletesc cu culorile terestre ale rocilor, oferind un spectacol superb. Dar in Indonezia, tabloul este unul aparte.
Situat in estul insulei Jawa, Kawah Ijen isi inalta cea mai inalta culme la 2.380 de metri si face parte din lantul de vulcani Ijen. Este cunoscut pentru ca adaposteste cel ami acid lac din lume, cu un pH situat in jurul valorii de 0,2. O aciditate generata de gazul pe care vulcanul il emana spre suprafata apei. Intrand in contact cu apa, gazul se dizolva, eliberand molecule de acid sulfuric si alte elemente.
Pe de alta parte, noapte, flancurile muntelui sunt luminate de raurile de lava care arunca uluitoare flacari albastre. Culoarea nu provine de la lava propriu-zisa, ci de la vaporii de sulf care ies din craterul vulcanului, la o temperatura de 200 grade Celsius. Cand se aprinde noaptea, gazul produce flacari de un albastru electric, care se pot ridica si pana la 5 metri inaltime. Flancurile vulcanului capata, pe acest fundal, un aspect spectral ireal, practic.