Parchetul General din Egipt a aprobat eliberarea fostului preşedinte Hosni Mubarak, dar acesta probabil va fi mutat în arest la domiciliu, scrie
AFP.
Autorităţile militare egiptene au anunţat joi dimineaţă că, dacă va fi eliberat, Hosni Mubarak, va fi plasat în arest la domiciliu în aşteptarea verdictelor în procesele de crime şi acte de corupţie.
Decizia armatei a fost luată în contextul stării de urgenţă instaurată în Egipt din cauza violenţelor izbucnite după înlăturarea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi.
Miercuri, un tribunal a acceptat cererea de eliberare condiţionată a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, într-un caz de îmbogăţire ilegală. Hosni Mubarak este cercetat în patru dosare, referitoare la implicare în reprimarea manifestaţiilor şi acte de corupţie. Anterior, el a obţinut de trei ori eliberarea condiţionată. Decizia de miercuri nu înseamnă că Mubarak a fost achitat în cazul suspiciunilor de primire a unor cadouri în valoare de 11 milioane de dolari din partea ziarului de stat Al-Ahram. Săptămâna trecută, Mubarak, în vârstă de 85 de ani, a fost achitat într-un caz de fraudă. Mubarak urmează să fie rejudecat în procesul privind reprimarea manifestaţiilor din 2011, în contextul în care sentinţa iniţială de condamnare pe viaţă a fost anulată.
Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o "lovitură de stat militară", organizând proteste zilnic, bilanţul violenţelor fiind de mii de morţi.
În ultima perioadă, violenţele s-au extins în numeroase oraşe, iar în zona Podişului Sinai, aflată la frontiera cu teritoriul palestinian Fâşia Gaza şi Israelul, au avut loc numeroase atacuri atribuite unor grupuri islamiste.
Pe fondul intensificării violenţelor, Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să adopte "măsuri adecvate", iar Franţa, Marea Britanie şi Germania cer o poziţie unitară la nivelul Blocului comunitar.