Vicepreşedintele Omar Suleiman a anunţat, vineri, ora 18:10, în cadrul unei intervenţii televizate, că Hosni Mubarak a renunţat la preşedinţia Egiptului. Suleiman a mai spus că Mubarak a transmis responsabilitatea conducerii ţării Consiliului Superior al Armatei. Piaţa Tahrir este „în extaz”, imaginile arată mulţimile de oameni care se bucură şi flutură steaguri, relatează
BBC.
Declaraţia vicepreşedintelui Omar Suleiman: „În numele lui Dumnezeu cel milostiv, cetăţeni, în aceste momente foarte dificile prin care trece Egiptul,
preşedintele Mubarak a decis să părăseasca puterea şi a numit un înalt oficial al armatei să preia conducerea. Fie ca Dumnezeu să ne ajute!”
Demisia lui Mubarak, care s-a aflat la cârma Egiptului timp de 30 de ani, survine după 18 zile de proteste în toată ţara. Sute de mii de oameni sărbătoresc acum în Piaţa Tahrir.
URMĂREŞTE AICI IMAGINI LIVE DIN EGIPTIstoria Egiptului se scrie acum Hosni Mubarak a demisionat Update 22:30 - "Egiptenii au vorbit şi vocile lor au fost auzite", a declarat preşedintele Obama, în discursul de la Casa Albă, pe tema schimbării regimului din Egipt. Preşedintele SUA consideră că "dorinţele populare au fost îndeplinite de demisia preşedintelui Mubarak". Noul drum pentru egipteni ar trebui să fie paşnic şi să ducă spre democraţie reală.
Obama a mai spus că "armata egipteana a servit poporul" şi trebuie să asigure tranziţia paşnică până la alegeri. Preşedintele american a subliniat faptul că Statele Unite vor rămâne
Reuters, că mareşalul Mohammed Hussein Tantawi, ministrul Apărării şi comandantul forţelor armate, este şeful Consiliului Superior al Armatei, care a preluat conducerea Egiptului, anunţă
BBC. UPDATE 18:10 - Televiziunea Al Arabiya şi Associated Press anunţă că Hosni Mubarak a demisionat.
UPDATE 17:50 - Televiziunea de stat egipteană anunţă că va difuza în scurt timp un mesaj important din partea preşedinţiei. Pe străzile din Cairo se află în acest moment peste un milion de oameni. Protestatarii sunt adunaţi se află în Piaţa Tahrir, la palatul prezidenţial şi la sediul televiziunii de stat.
UPDATE 16:30 - Preşedintele egiptean a părăsit Cairo. Potrivit unor surse, Mubarak se află la Sharm el Sheik. Peste un milion de oameni protesetază la această oră pe străzile din Cairo.
Jerusalem Post: Protestatarii au blocat mai multe zone şi se îndreaptă către palatul lui Mubarak. Alte câteva mii de protestatari se află la televiziunea de stat din Cairo.
UPDATE 15:55. Preşedintele egiptean a părăsit Cairo, informaţiile sunt contradictorii privind destinaţia sa.
Al Jazeera anunţă că Mubarak a părăsit Egiptul şi se îndreaptă către Emiratele Arabe Unite, în vreme ce Al Arabiya susţine că acesta se află în staţiunea Sharm-El Sheikh.
Zeci de mii de oameni protestează la această oră pe străzile din Cairo.
Potrivit Jerusalem Post, protestatarii au blocat mai multe zone şi se îndreaptă către palatul Mubarak. Alte câteva mii de protestatari se află la postul de televiziune de stat din Cairo.
UPDATE 13:40. Manifestanţii egipteni au reacţionat cu furie, vineri, la declaraţiile armatei care susţine reformele anunţate de preşedintele Hosni Mubarak, acesta din urmă menţinându-se la putere în pofida mişcării de proteste masive care afectează ţara, transmite AFP.
În momentul în care comunicatul militarilor era citit la televiziunea de stat, un colonel egiptean a citit acelaşi mesaj cu voce tare în faţa palatului prezidenţial din Cairo, subliniind că înaltul comandament susţine reformele anunţate cu o zi înainte de Hosni Mubarak.
Majoritatea manifestanţilor reuniţi în faţa palatului păzit sperau să obţină sprijinul armatei şi ei şi-au exprimat furia după ce au aflat poziţia militarilor, iar unul dintre ei a smuls microfonul din mâinile ofiţerului, pentru a protesta.
"Ne-aţi dezamăgit, ne-am pus toate speranţele în voi", a spus el, în timp ce mulţimea scanda sloganuri care solicitau ca preşedintele Mubarak să fie judecat.
"Nu, nu, nu este o lovitură de stat", s-a apărat colonelul, dând asigurări că armata nu va prelua puterea, dar că va avea grijă ca voinţa populară să fie reflectată în programul de reforme al regimului.
UPDATE 13:20. Armata egipteană a anunţat vineri că garantează reformele promise de preşedintele Hosni Mubarak, cerând revenirea la normal a situaţiei din ţară şi avertizând împotriva oricărui afront la adresa securităţii Egiptului, relatează AFP.
În "comunicatul numărul doi" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit la televiziunea publică de un prezentator, armata a dat asigurări că va garanta "alegeri libere şi transparente", la o zi de la anunţul lui Mubarak, puternic contestat în stradă, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui.
Consiliul, prezidat de ministrul Apărării Mohamed Hussein Tantawi, a anunţat măsuri "pe baza ultimelor evoluţii care determină destinul ţării (...) şi decizia de a delega prerogativele vicepreşedintelui".
Armata dă asigurări că va garanta organizarea unor "alegeri prezidenţiale libere şi transparente în lumina amendamentelor constituţionale decise" şi a "avertizat împotriva oricărui afront la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor".
Consiliul "subliniază necesitatea revenirii la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală.
UPDATE 12:30. Trei soldaţi ai armatei egiptene şi-au abandonat armele şi uniformele pentru a se alătura manifestanţilor împotriva regimului lui Hosni Mubarak, vineri dimineaţa, în centrul Cairo, au declarat martori oculari, citaţi de
AFP.
"Ei s-au alăturat mulţimii zâmbind şi au scandat sloganuri împotriva regimului", a declarat pentru AFP un student, Omar Gamal.
Zeci de mii de manifestanţi se află vineri dimineaţa la Cairo, în piaţa Tahrir şi pe străzile din apropierea Parlamentului, pentru o nouă mobilizare masivă împotriva preşedintelui Hosni Mubarak.
UPDATE 11:10.
Zeci de mii de manifestanţi se reuniseră, vineri dimineaţa, în piaţa Tahrir din Cairo, pentru o nouă mobilizare masivă împotriva preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, care continuă să se agaţe de putere, relatează AFP.
Printre cei care şi-au petrecut noaptea în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare, unii încă dormeau în corturi, în timp ce alţii se treziseră devreme şi scandau sloganuri împotriva preşedintelui Mubarak, purtând drapele egiptene.
Mulţi afişau o atitudine de sfidare după dezamăgirea provocată de anunţul preşedintelui, joi seara, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, dar fără să renunţe la putere.
"După 30 de ani, suntem obosiţi să-l mai ascultăm, tot ce vrem să auzim este că va pleca", afirmă Mohammad Ibrahim, un învăţător în vârstă de 42 de ani venit din Alexandria, al doilea oraş ca mărime din ţară.
În faţa presiunii populare care se menţine puternică, Hosni Mubarak, aflat la putere de aproximativ 30 de ani, a declarat joi seara, în cadrul unei alocuţiuni televizate că îi deleagă prerogativele vicepreşedintelui Omar Suleiman, dar fără să demisioneze.
Omar Suleiman, căruia preşedintele Hosni Mubarak i-a delegat puterea, a fost propulsat în prim-planul scenei politice prin nominalizarea sa în funcţia de vicepreşedinte, după ce timp de mai mulţi ani a administrat din umbră dosarele fierbinţi de politică externă ale Egiptului, relatează
AFP.
În plină contestare populară a regimului şi într-o tentativă de calmare a situaţiei, Hosni Mubarak l-a numit la 29 ianuarie pe Suleiman, directorul serviciilor secrete, în funcţia de vicepreşedinte, primul post de acest tip din aproape 30 de ani de regim.
El deţine recordul de armistiţii israeliano-palestiniene, adeseori de scurtă durată, încheiate după cea de-a doua intifada palestiniană din 2000. Suleiman a ştiut să opereze din umbră, vorbind cu Israelul şi cu inamicul declarat al acestuia, Hamas.
În mod inevitabil, el a avut şi "misiuni speciale". Administrează în prima linie strategiile dosarelor Israel şi Palestinieni, mai mult decât ministrul de Externe, Ahmed Abul Gheit.
Pentru el, "meseria" este un joc de şah sau de cărţi. Nu câştigi toate partidele. Astfel, generalul Suleiman şi-a plasat oamenii în Gaza şi totuşi Hamas a reuşit să înlăture în iunie 2007 Fatah, al lui Mahmoud Abbas.
Suleiman este cel care l-a sfătuit pe preşedinte să vină într-o maşină blindată, la 22 iunie 1995, la Addis Abeba, pentru un summit panafrican, salvându-i viaţa. Terorişti islamişti au organizat o ambuscadă, iar Mubarak şi Suleiman au supravieţuit gloanţelor lor graţie vehiculului blindat, dar şoferul a murit.
Grupurile islamiste radicale Gamaa islamiya sau Jihad, responsabile de atentatele sângeroase din Egipt, sunt primele sale ţinte în anii '90. Reprimarea acestora a fost nemiloasă.
"Suleiman este clar, structurat, subtil, credibil pentru toţi şi, deci, respectat de toţi", a declarat pentru AFP fostul şef al serviciilor de informaţii dintr-o mare ţară europeană, care se întâlneşte cu el frecvent.
"Provenit din matricea militară, el este ochii şi urechile preşedintelui, cu un simţ ascuţit al intereselor Egiptului", menţionează "colegul" său european, fin cunoscător al lumii arabe.
Hosni Mubarak a confirmat, joi seară, faptul că nu va mai candida la preşedinţie, la alegerile din septembrie. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unui discurs televizat înregistrat, în timp ce piaţa Tahrir era plină de oameni. Există acum posibilitatea izbucnirii unor noi conflicte în Cairo, unde mii de persoane aşteptau demisia preşedintelui egiptean.