Haosul din Grecia ia amploare. Oamenii sunt din ce în ce mai nervoşi fiindcă nu îşi pot ridica banii din bănci. Bancomatele nu eliberează mai mult de 60 de euro pe zi. Mii de pensionari care nu folosesc carduri au insistat în zadar pe la uşile băncilor ca să îşi poată scoate banii. Într-un final, 1000 de sucursale bancare s-au deschis doar pentru a le permite acelor pensionari să primească bani. Sute de vârstnici s-au îmbrâncit, iar unii au leşinat.
Premierul grec: Votaţi NU la referendumSituaţia se înrăutăţeşte de la o zi la alta, în contextul în care guvernarea elenă îndeamnă populaţia să voteze NU la referendumul de acceptare a măsurilor impuse de creditorii internaţionali. Premierul grec crede că o împotrivire a populaţiei faţă de creditorii internaţionali va aduce un acord financiar mai avantajos. "NU nu semnifică o rupere de Europa, ci o reîntoarcere la valorile europene. "Nu" înseamnă o presiune puternică pentru un acord financiar viabil care va rezolva criza datoriilor."
Tsipras nu a renunţat la atitudinea sfidătoare. S-a revoltat împotriva "şantajului" la care, după parerea lui, sunt supuşi Grecia şi fiecare dintre cetaţenii ei, şi care ar fi dus la sufocarea băncilor greceşti.
"Ne-am bătut toate aceste luni, ca sa protejăm pensiile. Măsurile pe care ne-au cerut să le acceptăm, prin şantaj, ar fi dus la micşorarea pensiilor şi de aceea le-am refuzat. Iar acum ei se răzbuna pe noi." Premierul grec a spus că nu are vreun plan secret de scoatere a Greciei din Zona Euro, în cazul unui "nu" la referendum.
Creditorii internaţionali spun că nu vor face niciun compromis pentru GreciaDe partea cealaltă, FMI şi partenerii europeni spun că nu vor accepta nicio amânare a plăţii datoriilor greceşti.
Într-un comunicat de presă, Fondul Monetar Internaţional îşi reafirmă regulamentul după ce Grecia a depus, ieri, în extremis, o cerere de amânare a plăţilor asupra căreia înstituţia internaţională se va pronunţa în următoarele săptămâni. ''În virtutea unei reguli în vigoare de mult timp, Fondul nu acordă amânări de plăţi. Scopul nostru este de a ajuta o ţară să-şi rezolve problemele''.
Angela Merkel spune că vocea poporului grec trebuie ascultată, însă nu crede în compromisuri. "Poziţia mea o ştiti, nu mai am nimic de adăugat. Cred că trebuie să aşteptăm desfăşurarea referendumului şi, dacă apar noi chestiuni, atunci le vom discuta." a spus cancelarul Germaniei, Angela Merkel cae a insistat că nu se caută "un compromis cu orice pret".
Citeşte şi...
FMI, avertisment de ultimă oră pentru Grecia
Vacanţele în Grecia se ieftinesc brusc. Merită să profiţi de criză pentru o vacanţă la Egee?
DE NECREZUT. Câţi bani s-au strâns la cheta online pentru Grecia