Antena 3 CNN Externe Grecii au retras masiv banii din bănci în mai, de frica ieşirii din zona euro

Grecii au retras masiv banii din bănci în mai, de frica ieşirii din zona euro

Grecii au retras masiv banii din bănci în mai, de frica ieşirii din zona euro
de M.Z.    |    29 Iun 2012   •   22:21

Foarte mulţi greci şi-au retras banii din bănci în luna mai, această tendinţă înregistrând niveluri record, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană, potrivit Reuters.

Speculaţiile privind posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro au fost cele mai intense în mai, când partidele care se opuneau respectării acordurilor cu UE şi FMI urcau în sondajele de opinie.

În zilele de dinaintea alegerilor parlamentare, grecii au retras zilnic din bănci până la 800 milioane de euro pe fondul temerilor că o victorie a extremei stângi ar conduce la reintroducerea drahmei.

În ultimele două zile, însă, bancherii dădeau asigurări că populaţia a început să aducă la bănci o parte din banii depozitaţi acasă.

După o creştere uşoară în precedentele două luni, depozitele sectorului privat în băncile din Grecia au scăzut cu aproape 5% în mai, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană.

Luna trecută, depozitele au scăzut la 163 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi la aproximativ o treime sub nivelul record înregistrat în decembrie 2009.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în prezent, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 72 miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare.

Şi în Spania depozitele sectorului privat în bănci au scăzut luna trecută cu 2%, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2008. Retragerile de capital ale investitorilor din Spania au depăşit un nivel record de 120 de miliarde de euro în acest an.





×
Subiecte în articol: Grecia bani banci
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Plafonarea preţurilor la polițele RCA a fost prelungită de Guvern
x close