Decizia Tribunalului din Atena a venit la finalul unei audieri maraton, întinsă pe durata a nu mai puţin de 12 ore, iar anunţul achitării lui Vaxevanis a fost primit cu aplauze de cei aflaţi în sala de judecată, potrivit agenţiei AFP.
Costas Vaxevanis (46 de ani) a fost acuzat de violarea datelor personale şi risca până la trei ani de închisoare pentru că a publicat o listă cu 2.059 de nume de persoane, printre care şi mulţi oficiali, care deţin conturi ascunse în băncile elveţiene.
Jurnalistul a afirmat că datele provin de la banca elveţiană HSBC şi fuseseră transmise guvernului grec în 2010 de Christine Lagarde, actual director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
„În loc să-i aresteze pe evazionişti şi pe miniştrii care i-au acoperit atâta vreme, ei vor să aresteze adevărul şi libertatea presei”, a scris Vaxevanis pe contul său de Twitter, cu puţine secunde înainte de a fi arestat.
La aflarea verdictului dat de judecătoarea Malia Volika, Vaxevanis a declarat: „Vă mulţumesc foarte mult, doamnă judecător! Am făcut ceea ce orice jurnalist ar fi trebuit să facă”.
Zoe Constantopoulou, parlamentar al partidului stângii radicale SYRIZA şi fiica unuia dintre avocaţii apărării, a declarat în depoziţia ei că acuzaţiile împotriva lui Vaxevanis reprezintă „o palmă dată democraţiei".
Recunoscând totuşi că simplul fapt de a deţine un cont bancar în Elveţia nu este ilegal, Vaxevanis a invocat dreptul presei de a publica documente ascunse sau minimalizate de autorităţi, pentru a denunţa scandaluri, într-un context când noul guvern de coaliţie se confruntă cu furia crescândă a străzii faţă de o austeritate acuzată că îi scuteşte pe cei bogaţi şi puternici.
Avocaţii care l-au apărat pe jurnalist au considerat acuzaţiile aduse clientului lor drept scandaloase şi au adăugat că nimeni de pe lista repsectivă nu a făcut plângere privind încălcarea vieţii private.
Potrivit Agerpres, lista publicată de Vaxevanis cuprinde întreprinzători, avocaţi, armatori, medici, comercianţi, bijutieri, foşti politicieni sau rudele acestora, precum şi femei „casnice", studenţi şi multe „societăţi cu sediul la domiciliu".