Gardul pe care Ungaria îl construieşte la frontiera cu Serbia va fi de două tipuri, în funcţie de vulnerabilitatea zonelor, anunţă Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, informează
MTI.
Gardul montat pe segmentele de frontieră mai vulnerabile va fi montat de la adâncimea de 1,5 metri în pământ şi până la 3 metri deasupra solului. În partea superioară, gardul va avea sârmă ghimpată.
Un gard mai mic va fi instalat pe un segment de frontieră de 30-40 de kilometri care este mai greu de traversat.
Lazar a precizat că gardul va ocupa 980.000 de metri pătraţi de proprietate privată, pentru care proprietarii vor primi o sumă iniţială şi o taxă de utilizare de 160-170 de forinţi (0,5 euro) pe metrul pătrat.
Pe gard vor fi indicatoare spre cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei, pentru a fi îndrumaţi "autenticii refugiaţi", a precizat oficialul ungar.
Guvernul de la Belgrad a criticat vehement planul Ungariei de a construi un gard la frontiera cu Serbia, avertizând că traficanţii de persoane vor beneficia de acest proiect, majorând tarifele şi creând noi rute de tranzit, inclusiv prin România. Ministrul sârb al Muncii, Aleksandr Vulin, a admis că gardul pe care îl va construi Ungaria probabil va reduce numărul de extracomunitari care trec prin Serbia, precizând însă că traficanţii de persoane vor găsi rapid rute alternative, prin România, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Bulgaria. "Mă tem că acest gard nu va face decât să crească tarifele percepute de traficanţii de persoane, permitându-le infractorilor să câştige mai mult şi să fie în mai mare siguranţă", a declarat Vulin. "Ungaria transmite un mesaj greşit întregii lumi, Europei şi imigranţilor, acela că Serbia nu poate exercita influenţă asupra vecinului nordic", a adăugat ministrul sârb al Muncii.
Armata Ungariei a început, pe 13 iulie, lucrările pentru construirea controversatului gard la frontiera cu Serbia, o măsură luată de Guvernul Viktor Orban pentru oprirea imigraţiei ilegale. Premierul Viktor Orban a anunţat construirea unui gard metalic cu înălţimea de patru metri de-a lungul întregii frontiere dintre Ungaria şi Serbia, care are 175 de kilometri. Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi Serbia au criticat controversatul proiect, justificat de Guvernul ungar prin necesitatea opririi imigraţiei. În iunie, Adam Mirkoczki, un parlamentar din cadrul formaţiunii naţionaliste Jobbik, considera justificat planul de construire a unui gard la frontiera dintre Ungaria şi Serbia, cerând măsuri suplimentare antiimigraţie şi la graniţele cu România, Ucraina şi Croaţia.