Peste 90 de şefi de state, de guvern şi lideri politici importanţi ai lumii actuale au asistat la eveniment, alături de prieteni şi membri ai familiei lui Nelson Mandela şi de peste 60.000 de simpli cetăţeni care au înfruntat o vreme potrivnică şi s-au aşezat în tribune.
Cele aproximativ 90.000 scaune ale stadionului au fost ocupate în proporţie de 70%, în pofida ploii torenţiale care a căzut neîncetat pe toată durata desfăşurării ceremoniei.
Johannesburgul a fost blocat încă de la primele ore ale dimineţii. Coloanele oficiale şi participanţii au rămas minute în şir prizonieri în trafic din cauza numărului mare de turisme, maşini oficiale, autocare. Pe unele clădiri erau afişate bannere imese cu chipul lui Nelson Mandela, iar din unele maşini erau fluturate steaguri, afişe şi eşarfe ccare aveau pe ele acelaşi chip.
Foto: Agerpres/APGrupurile de sud-africani care se îndreptatu organizat către stadion mergeau într-o semi-alergare uşoară, în pas ritmat şi scandau îndemnuri tribale. Peste tot întâlneai tricouri inscripţionate cu aceeaşi imagine familiară şi sloganuri "Mandela, simbolul luptei noastre", "Mandela, tatăl unei naţiuni".
Din cauza afluxului mare de oameni şi maşini, ceremonia a început cu o oră întârziere, atunci când la stadion au ajuns majoritatea personalităţilor invitate. Printre participanţi s-au remarcat Barack Obama, Bill şi Hilary Clinton, George W. Bush, James Cameron, Tony Blair, Francois Hollande, Jose Manuel Barroso, Raul Castro.
Printre persoanele invitate la ceremonie s-au aflat şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu şi premierul Victor Ponta. Aceştia s-au salutat cu liderii mondiali prezenţi, iar cu unii dintre aceştia au avut dialoguri. Cei mai ovaţionaţi de tribune au fost actualul şi foştii preşedinţi americani, în timp ce preşedintele Africii de Sud a fost fluierat, acesta suferind în prezent o pierdere de popularitate.
Ceremonia de comemorare a avut accente triste, de comemorare şi amintire, sugerate de unele discursuri şi de incantaţiile spirituale africane, dar şi accente vesele, tinerii, dar nu numai ei, dansând şi cântând în tribune, sub şiroaiele vijelioase ale ploii.
Prin mulţime şi-au făcut apariţia şi "oportunişti", mici comercianţi care vindeau umbrele şi pelerine de ploaie, dar şi insigne tricouri sau eşarfe cu Nelson Mandela.
Ceremonia de comemorare a creat privitorului impresia că sud-africanii nu au plâns neapărat dispariţia unui om cu anvergura mondială a lui Nelson Mandela, ci că ei îşi manifestau bucuria că au avut şansa să aibă un asemenea conducător.
Foto: Intact Images/EPA
Update 17.30 - Arhiepiscopul emerit anglican Desmond Tutu a reuşit să destindă atmosfera la finalul ceremoniei de omagiere a prietenului său Nelson Mandela, marţi, la Soweto, într-o intervenţie în care a îmbinat glume şi rugăciuni.
"Nu vă voi da binecuvântarea mea până nu tăceţi. Fiţi disciplinaţi (...), vreau să aud musca", a strigat el, reuşind să obţină o tăcere totală pe stadionul Soccer City, în mare parte gol, după o ceremonie de aproximativ patru ore, în ploaie, provocând zâmbete atât văduvei Graca Machel, cât şi lui Winnie, fosta soţie a lui Mandela.
"Vreau să văd lumea celebrând viaţa unui simbol extraordinar", a adăugat el, informează AFP, potrivit
Mediafax.
"Îi promitem lui Dumnezeu că vom urma exemplul lui Nelson Mandela", a mai spus Desmond Tutu, căruia mulţimea i-a răspuns "Da!".
Update 17.00 - Preşedintele sud-african Jacob Zuma s-a angajat marţi, în cadrul ceremoniei de omagiere din Soweto, să "continue" eforturile lui Nelson Mandela în vederea creării unei Africi de Sud "democratice" şi "scăpată de sărăcie", subliniind caracterul "unic" al "părintelui" naţiunii-curcubeu.
"Nu a mai existat vreodată o persoană ca Madiba, el a fost unic", a repetat Jacob Zuma, utilizând numele de clan al eroului luptei împotriva apartheidului şi primului preşedinte de culoare al Africii de Sud. "Odihneşte-te în pace părinte şi erou al nostru", a spus el la sfârşit.
Deşi Africa de Sud este prima putere economică a continentului african, peste jumătate din populaţia sa trăieşte sub pragul sărăciei (cu 50 de euro de persoană pe lună).
Preşedintele Zuma, aflat la putere din 2009, a fost huiduit în momentul sosirii de o parte a mulţimii prezente pe Soccer City, la Soweto. Însă el a reuşit să-şi susţină discursul şi a fost aplaudat la sfârşit.
Ales cu sprijinul aripii de stânga din cadrul partidului său - Congresul Naţional African (ANC) -, Jacob Zuma este în prezent contestat de o bună parte a foştilor săi susţinători, care îi reproşează că nu a făcut nimic pentru redistribuirea sărăciei.
Update 16.42 - Preşedintele Comitetului Nobel norvegian şi laureatul premiului Nobel pentru Pace din acest an i-au adus omagii, marţi, lui Nelson Mandela, care a fost recompensat cu prestigiosul premiu în urmă cu 20 de ani.
"Victoria sa asupra apartheidului, refuzul său de a ceda animozităţii şi setei de răzbunare reprezintă cele mai mari victorii ale umanităţii", a declarat preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, în cadrul ceremoniei de înmânare a premiului Nobel pentru Pace.
"Fără îndoială, Mandela a îndeplinit cele mai exigente cerinţe ale premiului" Nobel, a adăugat el, potrivit
AFP.
La rândul său, directorul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Ahmet Uzumcu, care a primit marţi premiul Nobel pentru Pace pe anul 2013 în numele organizaţiei sale, şi-a exprimat respectul pentru fostul laureat, pe care l-a considerat "un mare şef de stat, un om cu viziune" şi "un om al păcii".
"Este o mare onoare pentru mine să fiu prezent aici, la 20 de ani după Nelson Mandela. El a fost o sursă de inspiraţie pentru toţi cei din generaţia noastră şi sunt sigur că va rămâne pentru generaţiile viitoare", a declarat Uzumcu.
În acelaşi moment, la mii de kilometri distanţă, zeci de mii de sud-africani şi numeroşi lideri ai lumii, printre care preşedintele american Barack Obama, îi aduceau omagii lui Nelson Mandela la Soweto, în apropiere de Johannesburg, pe faimosul stadion Soccer City.
Update 16.30 -
Preşedintele american Barack Obama a dat mâna cu liderul cubanez Raul Castro, marţi, la Soweto, în Africa de Sud, în cursul ceremoniei oficiale organizate în memoria lui Nelson Mandela, a declarat un oficial american, potrivit AFP.
Obama a făcut acest gest istoric înainte să urce la tribună şi să susţină un discurs, o nouă dovadă a voinţei sale în vederea unei apropieri a unor inamici ai Statelor Unite, a adăugat oficialul citat. Relaţiile celor două ţări sunt reci de la începutul anilor '60.
Obama şi Castro au schimbat câteva cuvinte, după care preşedintele american a îmbrăţişat-o pe preşedinta braziliană Dilma Rousseff, care se afla alături de liderul cubanez, în tribună, pe stadionul de fotbal Soccer City la Soweto.
Washingtonul şi-a întrerupt relaţiile diploamtice cu Havana în 1961, după ce Fidel Castro a preluat puterea în 1959 şi după naţionalizarea bunurilor americane de pe insulă. Un ambargo american a fost instituit în 1962, de administraţia lui John F. Kennedy. Cele două ţări menţin, totuşi, secţii consulare, care asigură oficii de ambasadă.
UPDATE-
Premierul Victor Ponta, aflat la Johannesburg, a avut o întâlnire cu preşedintele american Barack Obama, cu care a discutat timp de 15 minute, în tribuna stadionului în care a fost organizată ceremonia în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela.
Surse din delegaţia premierului susţin că discuţia a avut loc într-o lojă a stadionului, după ce preşedintele american şi-a susţinut discursul în memoria lui Nelson Mandela, premierul Ponta fiind prezentat lui Obama de către fostul prim-ministru britanic Tony Blair, informează
Mediafax.
În timp ce preşedintele Obama îşi susţinea discursul, Ponta s-a apropiat de Tony Blair, cu care are o relaţie apropiată, iar la finalul discursului amândoi s-au îndreptat spre preşedintele SUA, Ponta fiind prezentat acestuia de către Tony Blair.
Premierul Victor Ponta a confirmat întâlnirea cu Obama, adăugând că nu a discutat "nimic oficial" cu acesta.
Tot în tribuna stadionului din Johannesburg, premierul Ponta a avut scurte discuţii cu preşedintele francez, Francois Hollande, şi cu premierul britanic, David Cameron, iar fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, care a mers cu Ponta în Africa de Sud, s-a îmbrăţişat cu fostul preşedinte american Bill Clinton.
Barack Obama l-a salutat pe Mandela ca pe un gigant al istoriei în faţa zecilor de mii de oameni prezenţi la funeraliile eroului luptei împotriva rasismului.UPDATE- Premierul Victor Ponta şi fostul preşedinte Emil Constantinescu participă la Johannesburg, la funeraliile lui Nelson Mandela.
Din delegația română mai fac parte Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi Mirel Palada, purtător de cuvânt al Guvernului.
Ceremonia memorială oficială, care se desfăşoară pe stadionul FNB din Johannesburg, este programată să înceapă la ora 11,00 şi va fi deschisă printr-o declarație oficială susținută de preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.
Pe durata a aproximativ patru ore, şefii de stat şi de guvern şi ceilalți participanți de rang înalt sunt aşteptați să rostească omagii în memoria lui Nelson Mandela. La eveniment au venit peste 30 de şefi de stat şi de guvern şi alte 70 de personalități din lumea muzicii, culturii, afacerilor, precum şi foşti preşedinți şi premieri.
Sud-africanii şi străinii se îndreaptau în masă, marţi dimineaţă, către stadionul Soccer City din Soweto, unde 80.000 de persoane ar urma să participe la ceremonia de adio organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, decedat joi seara, la vârsta de 95 de ani.
Câteva mii de persoane aşteptau în faţa stadionului la scurt timp după ora 06.00 (06.00 ora României), în ploaie. Unii dansau şi cântau sub umbrele.
Porţile Soccer City, situat în apropiere de Johannesburg urmau să se deschidă la ora 06.00 (06.00 ora României). Autorităţile au anunţat că vor îndrepta mulţimea către alte stadioane din zonă în momentul în care acesta se va umple.
Ceremonia, difuzată în direct în lumea întreagă, va începe la ora 11.00 (11.00 ora României) şi va dura patru ore. Circa 100 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la ceremonie, cu zeci de personalităţi din lumea culturală şi artistică, precum şi o mulţime de oameni obişnuiţi, uniţi cu toţii prin admiraţia şi respectul faţă de tatăl "Naţiunii curcubeu".