Demonstranţii purtau banere pe care scria "Sciences en Marche" (Ştiinţele în marş). Cercetători, academicieni, studenţi şi sindicatele din învăţământ au participat cot la cot la manifestaţiile din marile oraşe, pentru a atrage un semnal de alarmă referitor la criza profundă cu care se confruntă învăţământul superior din Franţa.
"Trebuie să aducem la lumină situaţia catastrofală în care se află Educaţia şi Cercetarea Superioară din Franţa, în timp ce Guvernul rămâne surd la toate revendicările noastre. Retorica nu poate masca realitatea cruntă", se arată într-un comunicat-manifest al organizatorilor.
"O poză face cât o mie de cuvinte", mai spun organizatorii, care au realizat un album foto pentru ilustrarea perfectă a condiţiilor din universităţile franceze.
Valul de nemulţumiri din mediul universitar a fost generat după ce în noiembrie, Parlamentul de la Paris a aprobat bugetul educaţiei pentru anul 2015. Potrivit acestuia, fondurile alocate Educaţiei vor fi reduse cu 130 de milioane de euro, dintre care 70 de milioane afectează direct bugetul învăţământului superior.
Cei implicaţi în acest domeniu deplâng starea proastă a clădirilor în care lucrează, acestea fiind într-un stadiu avansat de degradare.
Ei susţin că pentru următorii 10 ani ar fi nevoie de cel puţin 20 de miliarde de euro pentru reparaţia clădirilor vechi.
De asemenea, conducerile universităţilor franceze solicită o scutire de la plata unor taxe, atunci când sunt angajaţi cercetători ştiinţifici, aşa cum se întâmplă în cadrul companiilor care angajează persoane cu diplome în domeniul cercetării.
Protestele de amploare l-au determinat pe preşedintele François Hollande să declare că va anula decizia prin care se reduc cele 70 de milioane din bugetul alocat universităţilor, anunţă Le Monde.
Amendamentul va fi anunţat oficial în această seară, la Palatul Elysees, în cadrul unui dineu cu şefii celor mai importante universităţi franceze.