Pentru câteva ore, Parisul a devenit capitala mondială a luptei anti-terorism. Peste 60 de şefi de stat şi de guvern, în frunte cu preşedintele francez Francois Hollande, s-au alăturat celor două milioane de parizieni şi cetăţeni ai altor ţări, la Marşul Solidarităţii.
Toţi au spus într-un singur glas "NU" terorismului, la cea mai mare manifestare pro toleranţă organizată vreodată în Europa.
Creştini, musulmani, evrei au păşit alături de victimele şi de supravieţuitorii atacurilor teroriste de acum cîteva zile, mobilizaţi cu toţii de gândul că terorismul şi pierderile de vieţi trebuie oprite, iar libertatea de exprimare este un drept fundamental al umanităţii.
Participanţii la marş au înfruntat eventuale pericolele pe fondul unei alerte de securitate la nivel maxim în Franţa.
Aşadar, cei mai puternici oameni de pe planetă au luat parte la Marşul Solidarităţii. Lupta împotriva radicalismului i-a adus la Paris şi pe unii dintre liderii care pînă mai ieri erau rivali declaraţi.
În prima linie a marşului au fost cancelarul german Angela Merkel, premierul israelian, Benyamin Netaniahu, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi şi preşedintele Klaus Iohannis.
Lor li s-au alăturat şefi de organizaţii mondiale şi clerici, membri ai marilor religii ale lumii.
Puţin după ora 16, ora României, peste 50 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, au mărşăluit braţ la braţ pe străzile Parisului. Reprezentanţi oficiali ai tuturor religiilor au păşit în prima linie alături de mulţime. Premierul israelian, Benyamin Nétanyahou, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Palestiniei, Mahmoud Abbas, l-au înconjurat pe liderul francez. Pe traseu, liderii s-au oprit de câteva ori. De pe margine, mulţimea a cântat Marseilleza, imnul naţional al Franţei.
Preşedintele României Klaus Iohannis s-a alăturat zecilor de lideri ai lumii care au mărşăluit alaturi de Francois Hollande pentru a spune un NU hotarat terorismului. În timpul marşului, preşedintele României a stat alături de Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei. La final, Francois Hollande i-a strâns mâna lui Klaus Iohannis şi i-a mulţumit personal pentru solidaritate.
A fost o atmosferă încărcată de emoţii, chiar şi pentru oficiali. Cancelarul german Angela Merkel a fost surprinsă sprijinindu-şi capul de preşedintele Hollande, în semn de consolare şi solidaritate.
O dată ajuns la destinaţie, în Piaţa Naţiunii, liderul de la Palatul Elysee le-a mulţumit oficialilor care i s-au alăturat şi i-a consolat pe supravieţuitori şi pe rudele victimelor.