Grupul celor opt s-a autointitulat Forţa Voluntarilor Internaţionali (IVFOR), transmite Evening Standard.
"Eu şi câţiva colegi, foşti militari, am format un mic batalion, care este deschis oricărui vorbitor de limbă engleză, indiferent de naţionalitate. Vom pleca în Siria în câteva săptămâni şi ne pregătim asiduu, în fiecare zi pentru misiunea noastră. Intenţionăm să instruim poporul kurd, care va beneficia de experienţa noastră", spune liderul grupului, preferând să rămână anonim.
"Chiar dacă vom purta uniforme similare celor existente în armata britanică, nu ne asociem oficial cu forţele armate. Emblema noastră este alcătuită dintr-un fulger şi o sabie, iar sloganul nostru este Cita et certa (Rapid şi sigur). Vom ajunge în Kurdistan şi vom ajuta miliţiile kurde. Vom lucra ca o unitate compactă".
Un alt veteran al armatei are îndoieli mari asupra eficienţei acestui grup de gherilă, mai ales după ce a văzut o fotografie cu cei care spun că sunt gata să dea piept cu jihadiştii din SI.
David Buck, în vârstă de 34 de ani şi fost membru al trupelor speciale britanice, a participat la misiuni complexe în Kosovo, Macedonia şi Afganistat, în perioada 1997-2006.
El subliniază că tinereţea celor din grup este îngrijorătoare, iar felul în care ţin armele sugerează că nu au prea multă experienţă într-o confruntare armată reală.
"Probabil că sunt veterani de airsoft, o adunătură de băieţaşi care vor suferi şocul vieţii lor atunci pun piciorul în Siria. Asta dacă vor ajunge vreodată acolo...", spune Buck.
"Unul din ei nu pare să aibă mai mult de 12-13 ani. Războiul nu este ca un joc pe computer sau ca o partidă de paintball. Degeaba s-a pictat pe faţă asemeni forţelor SAS, chipul său îi trădează naivitatea".
Un alt veteran, Ben Wright, fost mebru al trupelor de commando din marina regală, a sesizat imediat poziţia armelor:
"Maxim o săptămână. Atât le dau. În doar 5-7 zile vor fi morţi! Cine naiba se cred puştanii aştia, Echipa de Şoc?!", a răbufnit Wright.
Revenind la lucruri mai serioase şi la cifre reale, sute de cetăţeni străini s-au alăturat diverselor miliţii care luptă împotriva SI în Irak şi Siria, inclusiv voluntari din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania şi alte ţări occidentale.
Printre voluntarii britanici se numără şi James Hughes, fost infanterist cu trei cicluri militare petrecute în Afganistan, care în 2014 s-a alăturat Unităţilor de Protecţie Kurde, YPG, pentru a lupta împotriva SI.
La începutul acestei luni, primul cetăţean britanic, care lupta de partea kurzilor, a murit într-o luptă din oraşul Qamishli, aproape de graniţa cu Turcia.
El era Konstandinos Erik Scurfield, avea 25 de ani, şi era rezervist al puşcaşilor marini. (foto jos)