Antena 3 CNN Externe Fosta secretară a lui Goebbels, ministrul propagandei în Germania nazistă, a murit la 106 ani

Fosta secretară a lui Goebbels, ministrul propagandei în Germania nazistă, a murit la 106 ani

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 10:59 30 Ian 2017 Modificat la 10:59 30 Ian 2017
o_1b7n9jtcma461r8on1213ueki08.jpg
Foto: pixabay.com

Brunhilde Pomsel, fosta secretară a lui Joseph Goebbels, ministrul propagandei în Germania nazistă, a încetat din viaţă vineri, la Munchen, la vârsta de 106 ani, transmite luni BBC News online. 

Despre experienţa trăită ca secretară a unuia din cei mai mari criminali de război nazişti, Brunhilde Pomsel nu a vorbit public până în anii din urmă, când a acordat mai întâi un interviu unei publicaţii, în 2011, iar apoi a fost protagonista unui film documentar. 

În documentar, intitulat ”O viaţă germană” şi lansat în iunie 2016, ea declara că nu a ştiut nimic despre uciderea a 6 milioane de evrei în timpul Holocaustului, fiind o simplă secretară. 

”Nu m-aş considera vinovată. Doar dacă nu ajungi să învinovăţeşti toată populaţia germană pentru că a permis acelui guvern să ajungă la putere. Asta am făcut-o toţi. Inclusiv eu”, a declarat ea. 

Născută în ianuarie 1911, Brunhilde Pomsel a lucrat mai întâi pentru un agent de asigurări evreu. 

Deşi în documentar s-a declarat apolitică, a explicat că a intrat în partidul nazist la instalarea acestui la putere, în 1933, pentru a obţine un loc de muncă guvernamental la postul naţional de radio. 

Abilităţile ei de dactilografă au adus-o în 1942 în postul de secretară a lui Joseph Goebbels, când acesta deţinea funcţia de ministru al propagandei. Pe fostul ei şef l-a descris drept ”un bărbat prezentabil (...) puţin cam scund”, mereu foarte îngrijit şi bine îmbrăcat, însă arogant. 

”Oamenii care astăzi spun că ar fi făcut mai mult pentru acei bieţi evrei persecutaţi (...) Chiar cred că sunt sinceri când spun asta. Însă nu ar fi făcut-o”, mai afirma ea în documentar. 

Pomsel a fost luată prizonieră de trupele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi a petrecut cinci ani în lagăre de detenţie. În 1950 s-a angajat la postul de radio german, unde a lucrat timp de 20 de ani.

×
x close