Antena 3 CNN Externe FOCUS: Hollande şi Merkel se confruntă cu provocarea de vorbi pe o singură voce despre Grecia

FOCUS: Hollande şi Merkel se confruntă cu provocarea de vorbi pe o singură voce despre Grecia

1 minut de citit Publicat la 19:44 06 Iul 2015 Modificat la 19:44 06 Iul 2015
grecia ag.jpg
Foto: Agerpres
Franţa şi Germania sunt din nou condamnate să se înţeleagă să încerce să evite o ieşire a Greciei din zona euro, la o zi după "nu"-ul masiv al grecilor faţă de un plan de "ajutor financiar în schimbul unor reforme" propuse de către creditorii ţării, relatează Reuters în pagina electronică.

Ieşirea din criză depinde, în mare măsură, de ceea ce va face premierul grec Alexis Tsipras cu "victoria" sa şi de propunereile pe care urmează să le prezinte marţi în cadrul unui summit al zonei euro al ultimei şanse, convocat la solicitarea Parisului şi Berlinului, apreciază lideri politici europeni şi analişti.  Însă "Franţa şi Germania (...) sunt primele două coproprietare ale euro şi este vital ca ele să continue să vorbească pe o singură voce", a declarat pentru Reuters fostul comisar european Michel Barnier. "Este ceea ce aştept eu de la întâlnirea dintre Angela Merkel şi François Hollande" luni seara, a adăugat el. Însă cancelarul şi preşedintele, care au discutat la telefon duminică seara, au decis ca prima lor intervenţie publică pe tema consecinţelor votului grec să aibă loc după reuniunea de lucru de la Palatul Elysée, luni.

Angela Merkel şi François Hollande "se înţeleg mai bine decât se crede sau se spune", dă asigurări Michel Barnier.
Victoria taberei "nu" în referendumul grec pare, cu toate acestea, să fi accentuat divergenţele între opiniile publice din cele două ţări, de care cei doi lideri este necesar, de asemenea, să ţină cont.

În plus, criza greacă a pus din nou accentul asupra diferenţelor culturale şi de viziune ale celor două ţări. Germanii, în frunte cu ministrul Finanţelor Wolfgang Schäuble, privilegiază o viziune economică şi financiară care poate, eventual, să se împece cu o ieşire a Greciei din zona euro, în timp ce francezii iau în considerare şi dimensiunea geopolitică a unei crize cu consecinţe imprevizibile.
"Dacă se instalează haosul în această ţară, acest lucru va avea consecinţe pentru Grecia, dar şi pentru Balcani şi întreaga Uniune Europeană", subliniază Yves Bertoncini, directorul Institutului Jacques Delors. "Este necesară sinteza acestor două perspective, iar reuniunea din această (luni) seara va fi absolut decisivă", a adăugat el.

×
x close