Reprezentanţii celor trei instituţii, denumite şi "troika", care supraveghează respectarea de către Grecia a angajamentelor de reformă asumate în schimbul împrumuturilor externe, au transmis miniştrilor Finanţelor şi Muncii că piaţa muncii trebuie reformată radical, iar salariile şi pensiile tăiate cu un sfert.
Cererea a fost transmisă oficialilor eleni la o întâlnire joi seara între inspectori, conduşi de reprezentantul FMI Poul Thomson, şi miniştrii Finanţelor, Evangelos Venizelos, şi cel al Muncii, Yiorgos Koutroumanis.
Premierul Greciei, Lucas Papademos, şi liderii partidelor din coaliţia de guvernare vor fi informaţi asupra rezultatului întâlnirii, înaintea unei decizii finale a guvernului.
Inspectorii FMI, UE şi BCE negociază în Grecia noi reforme economice, în cadrul pachetelor de împrumuturi externe aprobate de creditorii externi pentru statul elen. Primul pachet de finanţare, de 110 miliarde de euro, a fost aprobat în 2010, pentru a ajuta Grecia să evite intrarea în faliment. Un al doilea pachet financiar, de 130 miliarde de euro, ar trebui să intre în vigoare anul acesta, odată cu încheierea primului.
Statele zonei euro şi FMI, care asigură contribuţiile financiare pentru ajutarea Greciei, au cerut ţării reforme dure, între care concedieri în sectorul de stat, creşteri de taxe, reducerea cheltuielilor şi renunţarea la unele beneficii, precum salariile al 13-lea şi al 14-lea.
În iulie 2010, Guvernul de la Bucureşti a redus salariile din sectorul public cu 25%, a crescut TVA de la 19% la 24% şi a tăiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, pentru a reduce deficitul bugetar în conformitate cu acordurile semnate cu FMI şi Comisia Europeană.
În ianuarie 2011, salariile de bază ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse.