„Dacă nu îi dau opium, nu adorme şi nu mă lasă să lucrez”, spune o femeie care tocmai i-a dat o bucată de opium copilului său. Aziza provine dintr-o familie săracă, nu dispune de nici un fel de educaţie şi habar nu are de riscurile pe care le presupune dependenţa de opium. „Le dăm opium copiilor şi când sunt bolnavi”, insistă femeia.
Din cauza lipsei unui cabinet medical şi a costului ridicat al medicamentelor, familiile din această regiune a Afganistanului nu cunosc alt leac decât opiumul. Este un ciclu vicios al dependenţei care se transmite de la o generaţie la alta.
Adulţii iau acest drog ca să-şi calmeze durerile şi să poată lucra mai mult timp. „A trebuit să muncesc şi să-mi cresc copiii, aşa că am început să iau droguri. Suntem oameni foarte sărăci şi nu avem ce mânca. D-aia trebuie să muncim şi să ţinem copiii liniştiţi”, a declarat soacra Azizei.
Cea mai apropiată clinică de dezintoxicare este la patru ore depărtare, în cazul unei călătorii cu maşina. Însă „spitalul” dispune de doar 20 de paturi şi numai câţiva angajaţi, în condiţiile în care Afganistanul se confruntă cu o epidemie de „drogaţi”.
„Opiumul nu este nimic nou pentru noi. Este o tradiţie veche, aproape o religie în unele zone”, a declarat coordonatorul centrului de dezintoxocare, doctorul Dr. Mohamed Daoud Rated. „Oamenii folosesc opiumul ca medicament. Dacă un copil plânge, îi dau opium. Dacă nu pot dormi, iau opium. Dacă un bebeluş tuşeşte, îl tratează cu opium”, a explicat medicul.
Cei mai mulţi dintre afgani nu cunosc riscurile pe care le presupune consumul de droguri. Foarte puţini sunt cei care au început să înţeleagă pericolele unei dependenţe.