Acordul de încetare a focului dintre Israel si Hamas este fragil dar înca ţine. Tensiunile din zona însa sunt ca un butoi cu pulbere. Oricând pot să se reinflameze. Situaţia din regiune a fost analizată de către Ambasadorul Statului Israel într-un interviu acordat lui Niels Schnecker în exclusivitate pentru Antena 3.
Inegalitatea luptei dintre Israel si Hamas provine din faptul ca Hamas este o grupare terorista, susţine Dan Ben Eliezer, Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti.
"Războiul asimetric dintre Israel, o ţară democratică şi Hamas în Gaza care este un grup terorist este că Hamasul este un grup terorist. De fapt atacă direct lansând rachete, care nu au acurateţe. Scopul lor este să rănească cetăţeni nevinovaţi din Israel. Scopul atacurilor israeliene este să determine Hamasul să nu mai atace Israelul, să renunţe la lansarea rachetelor şi să distrugă infrastructura grupurilor teroriste"
Israelul are un sistem de apărare anti rachetă similar cu cel pe care si Satele Unite l-au dezvoltat în Europa şi la care România este parte prin baza de la Deveselu. Acest sistem se numeşte Iron Dome, Domul de Fier.
"Încercaţi să vă imaginaţi dacă nu am fi avut acest sistem "Domul de Fier"ce s-ar fi întâmplat dacă, chiar de la începutul acestor operaţiuni, cinci sute de rachete ar fi lovit Israelul, în oraşe, câmp deschis dar cele mai multe au reuşit să le intercepteze. Pe de altă parte tacticile teroriştilor din Hamas sunt diferite nu lansează rachete din câmp deschis ei se ascund în spatele copiilor, ţinta lor sunt copii Israelieni. Lansează rachete din spatele populaţiei, ascunzându-se în clădiri înalte şi pun oameni nevinovaţi în pericol."
Israelul a susţinut pe toată perioada atacurilor că acţiunile sale sunt de apărare faţă de agresiunea teroristă a Hamas.
"Aşa cum am spus şi înainte scopul operaţiunilor este să punem capăt ameninţărilor cu bombă, să lăsăm israelienii să trăiască liniştiţi să aibă o viaţă normală, copiii să meargă la şcoală la fel ca toţi copiii şi să nu le fie frică de ameninţările teroriste. Să demontăm infrastructura teroristă a Hamasului."
În plus, pe toata perioada atacurilor, punctul de trecere a frontierei cu Gaza de la Eretz a rămas deschis. În perioada ianuarie-octombrie 2012, 14.500 de palestinieni au trecut graniţa înspre Israel pentru a obţine tratament medical.
"Aş vrea să spun ca Israel furnizează 5.000.000 metrii cubi de apă. Israelul furnizează pentru Gaza 80% din tot ceea ce are nevoie, în electricitate şi doar să spunem ca electricitatea provine din Ashkelon, un oraş care este sub atacurile rachetelor din Gaza."
În Israel sunt peste 400.000 de cetăţeni de origine română. Până în anii 90 înainte de sosirea imigranţiilor din ţările ex-sovietice aceştia reprezentau cea mai mare comunitate.