Premierul Slovaciei, Robert Fico, a spus într-o întâlnire cu omologii săi la Bratislava, că Occidentul continuă să parafeze afaceri cu companiile ruseşti, dar în acelaşi timp ameninţă Rusia cu sancţiuni.
"Este o politică ipocrită, cu două feţe", susţine oficialul slovac.
Prim-ministrul ceh, Bohuslav Sobotka, şi omologul său de la Budapesta, Viktor Orban, au susţinut la rândul lor că nu îşi doresc să rateze oportunităţile de business oferite de partenerii din Rusia.
Există totuşi şi o părere uşor diferită, exprimată de premierul Poloniei, Donald Tusk. Acesta este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să vorbească cu o singură voce, iar costurile provenite de pe urma sancţiunilor impuse Rusiei ar trebui suportate în comun.
"Discutăm mereu despre unitate, dar Franţa vrea să vândă nave de război în Rusia. Căutăm variante de a asigura securitatea energetică a Ucrainei şi luăm decizii cheie în Consiliul UE, în vreme ce Gazprom semnează contractul South Stream cu companii din Germania, Italia şi Franţa", subliniază liderul de la Varşovia.
Teama cea mai mare, a celor trei state din estul Europei, o reprezintă riscul sancţiunilor impuse Rusiei şi felul în care acestea se vor răsfrânge asupra propriilor economii interne. Slovacia, Ungaria şi Cehia sunt dependente de gazul rusesc şi în aceste condiţii, solicită garanţii solide, din partea ţărilor europene mai bogate, în ceea ce priveşte această sferă economică strategică.
Bulgaria se află şi ea în aceeaşi situaţie delicată dar relaţiile cordiale dintre Sofia şi Moscova sunt arhicunoscute, iar vecinii de la sud de Dunăre nu vor dori sub nicio formă să "supere fratele mai mare", Federaţia Rusă.