Antena 3 CNN Externe Englezii nu mai pot de grija noastră. Sondajul de opinie care schimbă tot ce credeau ei despre români şi bulgari

Englezii nu mai pot de grija noastră. Sondajul de opinie care schimbă tot ce credeau ei despre români şi bulgari

O.P.
2 minute de citit Publicat la 10:48 22 Apr 2013 Modificat la 10:48 22 Apr 2013
Englezii nu mai pot de grija noastră. Sondajul de opinie care schimbă tot ce credeau ei despre români şi bulgari
Viitoarea anulare a restricţiilor impuse de Marea Britanie imigranţilor din România şi Bulgaria a avut un impact redus asupra numărului de persoane care plănuiesc să se mute în această ţară sau în Uniunea Europeană (UE), sugerează un sondaj BBC Newsnight, relatează BBC News Online, citat de Mediafax.

   România şi Bulgaria sunt printre cele mai sărace ţări din Europa, iar atunci când au aderat la UE, în 2007, le-au fost impuse restricţii pe piaţa muncii din cauza unor temeri privind o imigrare masivă. Aceste măsuri vor fi anulate la 1 ianuarie 2014, oferindu-le românilor şi bulgarilor aceleaşi drepturi de a munci pe teritoriul blocului european ca celorlalţi cetăţeni UE.
  
Unele voci din Marea Britanie au exprimat temeri potrivit cărora anularea restricţiilor va declanşa un val uriaş de imigranţi români şi bulgari în căutarea unui loc de muncă, aşa cum s-a întâmplat în 2004, când ţara a permis cetăţenilor din state care au aderat atunci, ca Polonia, Ungaria şi Cehia, un acces liber pe piaţa muncii.
  
BBC Newsnight a dorit să afle ce impact ar putea să aibă aceste schimbări, în special în privinţa numărului celor care intenţionează să vină în Marea Britanie. În februarie 2013, programul a comandat un sondaj-test, cerând companiei Vitosha să chestioneze 1.000 de persoane din Bulgaria. Bulgarii au fost întrebaţi dacă intenţionează să vină în această ţară să muncească. Peste un sfert au răspuns că da.
  
În opinia unor analişti, acest procent relativ mare nu este suprinzător, având în vedere că Bulgaria se confruntă cu o perioadă dificilă, iar numeroşi bulgari doresc o viaţă mai bună. În unele sondaje, chiar şi 50% dintre bulgari afirmă că ar dori să muncească în străinătate, însă în ultimul deceniu doar 6% au făcut acest lucru.
  
Ulterior, BBC Newsnight a solicitat Vitosha în Bulgaria şi Gallup Romania să conceapă un chestionar care să distingă între aspiraţie şi planuri concrete. În martie 2013, fiecare dintre agenţii a intervievat prin metoda faţa în faţă peste 1.000 de persoane reprezentative pentru întreaga ţară, în sate şi oraşe, în toate regiunile, atât în România, cât şi în Bulgaria.
  
Oamenilor le-au fost puse o serie de întrebări despre situaţia lor curentă şi dacă intenţionează să se mute altundeva în UE. Întrebaţi dacă, în ultimii cinci ani, au luat în considerare să se mute să locuiască şi să muncească în alt stat membru UE, 33% dintre cei 1.101 români cuprinşi în studiu au răspuns prin da, iar 67% au răspuns prin nu. Dintre cele 1.014 persoane intervievate în Bulgaria, 37% au răspuns da, iar 63% nu.

Când cei intervievaţi au fost invitaţi să aleagă prima ţară UE în care ar dori să se mute fie în 2013, fie în 2014, 4,6% dintre români şi 9,3% dintre bulgari au ales Marea Britanie. Aceste procente au urcat la 8,2% în cazul românilor şi la 13,6% în cazul bulgarilor, atunci când au fost întrebaţi în mod direct dacă iau în considerare Marea Britanie ca destinaţie.



 

×
Etichete: imigranti romani
x close