Antena 3 CNN Externe Echipa FMI şi-a încheiat vizita la Bucureşti. Oficialii revin în România după alegeri

Echipa FMI şi-a încheiat vizita la Bucureşti. Oficialii revin în România după alegeri

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 09:33 15 Noi 2012 Modificat la 09:33 15 Noi 2012
Echipa FMI şi-a încheiat vizita la Bucureşti. Oficialii revin în România după alegeri
Foto: Agerpres
Delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene a încheiat, miercuri, vizita la Bucureşti, pe parcursul căreia a purtat discuţii tehnice cu autorităţile române, privind perspectivele macroeconomice şi progresele înregistrate în vederea îndeplinirii ţintelor fiscale stabilite pentru anul 2012, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Fondului, informează Agerpres.

Echipa FMI, condusă de Erik de Vrijer a discutat, de asemenea, despre implementarea reformelor structurale şi, în linii generale, despre bugetul pe anul 2013. Delegaţia a sosit în România pe 6 noiembrie.

O misiune a FMI va veni la Bucureşti pentru a purta discuţii privind următoarea evaluare a programului, după instalarea noului guvern, ca urmare a alegerilor parlamentare.

În discuţiile avute miercuri cu preşedintele Traian Băsescu, reprezentanţii delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au afirmat că România va trebui să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că, în cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus experţilor internaţionali că pentru România cel mai important lucru trebuie să fie în prezent implementarea unor măsuri care să genereze creştere economică sustenabilă.

"În cadrul întrevederii, reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale au afirmat că România va trebui să-şi îndeplinească angajamentele existente pentru a putea încheia un nou acord, având în vedere că, în cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit. Experţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale au mai spus, de asemenea, că, pentru a obţine creştere economică, România are nevoie de o creştere a productivităţii, de investiţii de capital în productivitate, dar şi investiţii în capitalul uman", se arată într-un comunicat at Administraţiei prezidenţiale.

Potrivit Preşedinţiei, şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a subliniat în discuţiile de la Palatul Cotroceni faptul că este foarte important să se realizeze reforma sistemului de sănătate, dar şi ca actualul sistem de educaţie să formeze persoane cât mai bine pregătite pentru a răspunde cerinţelor existente pe piaţa muncii.

Boardul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro. Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.




×
x close