Autorităţile afgane sunt alarmate de noua metodă de pregătire a teroriştilor sinucigaşi. Talibanii îi injectează pe viitori criminali cu un drog care îi împing spre sinucidere, se arată intr-un material AP, preluat de Deutsche Welle.
"
Singurul meu scop era să mă arunc în aer", spune un băiat. Ochii lui negri sunt fixaţi în pământ şi pare uşor intimidat.
Mohebullah este un viitor terorist sinucigaş sau cel puţin asta spera să devină. El are deja vesta cu explozibil asupra sa şi stă în faţa administraţiei guvernamentale din Kandahar, pregătit să-şi sacrifice viaţa pentru războiul sfânt.
Agenţii de securitate afgani îl reperează imediat, îl imobilizează şi îl arestează pe loc. În ziua următoare (15.08.2014), băiatul de 16 ani este aşezat într-o cameră plină de jurnalişti din Kandahar şi povestea sa este prezentată presei din întreaga lume.
"
Tatăl meu a fost un comandant taliban", îşi începe Mohebullah istorisirea. Familia lui trăieşte în provincia vecină Kandahar-ului, Urusgan. Faptul că tatăl său a fost un membru al militanţilor extremişti nu pare să fi fost o problemă pentru cei din familia lui. El a fost ucis într-o operaţiune antiteroristă a armatei afgane, iar familia acestuia s-a refugiat în Pakistan, acolo unde fiul şi-a înmormântat tatăl.
"
Un prieten de-al tatălui meu mi-a spus atunci că ar trebui să mă alătur talibanilor. Profesorul meu de religie, din şcoala la care învăţam, în Pakison, m-a adus într-o tabără de antrenament, unde am fost instruit militar timp de 20 de zile"
Tot acolo a învăţat cum să detoneze vesta cu explozibil.
"
Eram mulţi băieţi de vârsta mea. Nu ne era permis să vorbim între noi niciodată".
După o perioadă, Mohebullah şi-a dat seama că mulţi dintre colegii lui erau deja morţi, chiar dacă încă mai umblau pe lângă el în curtea interioară.
"
Unul dintre ei, Amanullah, s-a aruncat în aer în Kandahar"
Mohebullah ştia că el era următorul.
Potrivit unor analize locale, anul trecut, 545 de copii au fost ucişi şi 1149 au fost răniţi grav în timpul luptelor din Afganistan. Cele mai multe victime au fost civili care au suferit din cauza dispozitivelor explozive amplasate de talibani.
În acelaşi an s-au înregistrat 65 de atentate sinucigaşe. Nu se ştie exact câţi dintre terorişti erau copii sau adolescenţi.
Manipulările perfideRăzboiul este destul de traumatizant pentru copii, spune Shamsuddin Tanweer, cel care se ocupă de protejarea minorilor în cadrul Comisiei de Protecţie a Drepturilor Omului din Afganistan (CPDOA). Este mult mai grav atunci când grupările teroriste îşi racolează adepţii din rândul copiiilor sau adolescenţilor, cărora la spală creierul şi pe care îi folosesc ulterior în atingerea scopurilor criminale.
Copiii sunt minţiţi că familiile lor vor prime sume importante de bani sau că tinerii asasini supravieţuiesc deflagraţiei, după detonarea centurii plină de bombe.
Acesta este cazul lui Spozhmai, o fetiţă de 10 ani din Helmand, care, la începutul acestui an, a ţinut primele pagini ale publicaţiilor locale timp de mai multe săptămâni. Fratele ei, un combatant taliban, i-a ordonat să pună pe ea o vestă cu explozibil şi să o detoneze în preajma unui obiectiv guvernamental. Din fericire, fetiţa a reuşit să scape de oprimarea fratelui mai mare şi acum se află într-un centru de protejare a minorilor.
Mohebullah şi-a dorit şi el, cel puţin la început, să ducă la capăt un atentat sinucigaş şi să devină apoi un martir, a recunoscut puştiul în faţa jurnaliştilor. Instructorul său i-a administrat un drog intravenos care îl făcea să se simtă mult mai agresiv.
"
Eram ca un nebun şi vroiam să mă omor pentru că eram foarte nervos", adaugă Mohebullah.
Se crede că administrarea drogurilor este o practică comună în încercarea de a transforma copiii în terorişti sinucigaşi docili, spune Sadran Babraksai, şi el angajat al CPDOA.