Antena 3 CNN Externe DOVEZILE actelor de tortură sunt încă ţinute SECRETE la Washington. 2100 de fotografii sunt ascunse de public

DOVEZILE actelor de tortură sunt încă ţinute SECRETE la Washington. 2100 de fotografii sunt ascunse de public

1 minut de citit Publicat la 13:10 22 Oct 2014 Modificat la 13:10 22 Oct 2014
4.jpg
Administraţia Obama a blocat publicarea fotografiilor terifiante care expun actele de tortură comise de militarii SUA.
Drept urmare, un tribunal federal a cerut Guvernului de la Washington, ca până la sfârşitul acestui an, să prezinte motivaţiile care au dus la această decizie controversată.

Autorităţile SUA au blocat publicarea materialelor care prezintă actele de tortură din Irak şi Afganistan. Principala justificare pentru această măsură este faptul că soldaţii americani ar fi expuşi public şi siguranţa lor ar fi pusă în pericol.

Pe lângă fotografiile tulburătoare făcute în penitenciarul Abu Ghraib (Irak), date publicităţii în 2004, se estimează că mai există cel puţin 2000 de imagini cu militarii americani care torturează sau umilesc deţinuţii.
Una dintre fotografiile cele mai puţin şocante din 2004
În 2009, preşedintele Barack Obama a respins publicarea acestor materiale, motivând că "ar inflama şi mai mult curentul anti-american şi ar periclita viaţa multor militari".
Demersul Casei Albe a fost susţinut de un paragraf din Legea Securităţii Naţionale, care permite ministrului Apărării să păstreze imaginile video şi fotografii considerate secrete, dacă acestea pot pune în pericol viaţa americanilor.

Marcellene Hearn, avocat al Uniunii Americane de Libertăţi Civile (ACLU) spune că apariţia publică a unor asemenea materiale ar pune într-o lumină negativă facilităţile militare americane din afara ţării.

"Este o mare dezamăgire faptul că administraţia noastră continuă să ţină aceste fotografii departe de ochii publicului. Poporul american merită să ştie adevărul despre ce s-a întâmplat în centrele noastre de detenţie de peste hotare. Noi ştim că guvernul american ţine secrete 2100 de fotografii cu deţinuţi abuzaţi şi torturaţi în Irak sau în alte colţuri de lume", a menţionat Hearn, citată de The Guardian.
Protest în faţa Casei Albe împotriva actelor de tortură
La începutul acestei luni, într-un caz separat, un alt tribunal federal a dispus ca 28 de înregistrări video, care arată modul în care deţinuţii de la Guantanamo au fost hrăniţi forţat, să fie date publicităţii, fără să ţină cont de recomandările guvernamentale.

×
x close