Doi oameni au fost răniţi în Grecia în urma violenţelor care au izbucnit între poliţişti şi protestatari la Salonic. Peste 100.000 de turişti, inclusiv români, sunt afectaţi de greva transportatorilor rutieri greci. Guvernul Papandreu a promis că va reveni la negocieri cu şoferii de camioane şi operatorii cisternelor, care aprovizionează benzinăriile.
Violenţele între protestatari şi forţele de ordine au izbucnit în curtea unei rafinării din Salonic. Muncitorii au vrut să blocheze plecarea unui camion din uzină, iar poliţia a intervenit pentru a dispersa manifestanţii.
Greva transportatorilor rutieri a perturbat grav turismul în Grecia, pentru cea de-a cincea zi consecutiv, iar manifestanţii spun că nu au de gând să se oprească.
"Toţi aceşti oameni s-au adunat aici, aceşti oameni decenţi, cu familii. În momentul acesta, ei se luptă pentru a-şi apăra agoniseala", a declarat George Tzortzatos, lider al confederaţiei transportatorilor greci.
Greva a limitat aprovizionarea cu produse alimentare şi carburant, în special în insule. Firmele de închieri de maşini se declară "paralizate". Greva a provocat nemulţumirea operatorilor de turism, dar şi a sutelor de mii de turişti, între care şi români, care sunt îngrijoraţi de anularea masivă a rezervărilor. Guvernul a reluat negocierile cu transportatorii de teama unei crize a combustibilului.
"Reforma va continua, iar cei care au o responsabilitate faţă de societatea elenă, va trebui să şi-o asume. Ei sunt singurii responsabili pentru ce se întâmplă", a declarat Dimitris Reppas, ministrul Transporturilor.
Guvernul elen a încercat să-i determine pe grevişti să revină la muncă. Premierul grec a semnat un ordin de mobilizare care a transformat şoferii în membri ai forţelor armate, obligându-i să respecte ordinele. Măsura a generat cicniri violente între aproximativ 500 de protestari şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi.
Antena 3