Update 18.18 - Ministrul turc de Interne, Muammer Guler, cel al Economiei, Zafer Caglayan, şi cel al Mediului, Erdogan Bayraktar, implicaţi într-un amplu scandal de corupţie, au demisionat miercuri dimineaţă, unul dintre ei cerând şi demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.
Fiii a doi dintre aceşti influenţi membri ai Guvernului islamo-conservator condus de premierul Recep Tayyip Erdogan au fost arestaţi preventiv într-un caz de corupţie şi fraude.
"I-am cerut premierului să mă elibereze din funcţie", a declarat Muammer Galer, informează AFP, potrivit
Mediafax.
"Am demisionat din funcţia de ministru al Economiei pentru a se face lumină în acest caz mizerabil care afectează imaginea Guvernului", a spus, la rândul său, Zafer Caglayan.
Fiii miniştrilor Economiei şi Internelor, preşedintele băncii de stat Halkbank, precum şi alte 21 de persoane sunt acuzaţi de corupţie şi fraude.
"Demisionez din funcţia de ministru şi din cea de parlamentar", a anunţat ulterior ministrul Mediului, Erdogan Bayraktar, invitându-l pe premierul Erdogan să demisioneze şi el.
________________________________________
Ştirea iniţială 10.54Ministrul turc al Economiei, Zafer Caglayan, şi cel al Afacerilor Interne, Muammer Guler, ai căror fii au fost inculpaţi într-un dosar de corupţie care zguduie guvernul condus de Recep Tayyip Erdogan, şi-au anunţat miercuri demisiile, informează AFP, citată de Agerpres.
„Părăsesc postul de ministru al Economiei pentru ca să se poată face lumină în această ruşinoasă operaţiune care vizează guvernul nostru”, a precizat Caglayan, într-un scurt comunicat.
În acelaşi timp, Guler a afirmat că „la 17 decembrie i-am solicitat primului ministru să fiu scutit de îndatoririle mele, iar astăzi i-am prezentat decizia mea în scris”.
Scandalul de corupţie care a dus la demisia celor doi miniştri a izbucnit săptămâna trecută, atunci când fiii demnitarilor şi CEO-ul unei importate bănci publice, Halkbank, au fost inculpaţi şi plasaţi în detenţie provizorie împreună cu alţi 21 de suspecţi pentru deturnare de fonduri, fraudă şi spălare de bani.
Luni, ziarul Hurriyet a scris că Erdogan, de la care se aştepta deja să modifice componenţa guvernului său în perspectiva alegerilor municipale de la 30 martie, ar putea înlocui în total zece dintre miniştri până la sfârşitul lunii.
Reacţia preşedintelui Abdullah Gul nu s-a lăsat aşteptată, acesta fiind de părere că „dacă există corupţie, ea nu poate fi acoperită”.
De asemenea, Gul a lăudat eforturile de democratizare ale guvernului din care a făcut parte înainte de a fi ales în fruntea ţării în 2007.
În acelaşi timp, preşedintele a dezvăluit că premierul Recep Tayyip Erdogan se pregăteşte să îşi remanieze guvernul, afectat din plin de un scandal financiar.
Potrivit lui Gul, această schimbare va interveni după întoarcerea, marţi seară, în Turcia a premierului, la capătul unei vizite de două zile în Pakistan.
„Erdogan se pregăteşte să efectueze o remaniere şi evaluează situaţia. Vom discuta despre aceasta după întoarcerea sa şi veţi afla atunci mai multe”, a spus Gul.