Antena 3 CNN Externe Dezastrul stă la pândă. Cel mai important gheţar din Antarctica a atins un punct critic al topirii

Dezastrul stă la pândă. Cel mai important gheţar din Antarctica a atins un punct critic al topirii

S.T.
1 minut de citit Publicat la 14:13 17 Ian 2014 Modificat la 14:13 17 Ian 2014
Dezastrul stă la pândă. Cel mai important gheţar din Antarctica a atins un punct critic al topirii
Foto: livescience.com
Gheţarul care contribuie cel mai mult la creşterea nivelului mării dintre toţi coloşii de gheaţă ai Antarcticii a atins un punct critic al topirii incontrolabile.

Potrivit unui studiu prezentat de LiveScience, acesta ar putea să se prăbuşească în ocean în următoarele decade.

Gheţarul Pine Island reprezintă aproximativ 20% din volumul total de gheaţă al banchizei antarctice occidentale. Numeroşi cercetători sunt de părere că, ţinând cont de dimensiunile gheţarului Pine Island, topirea sa ar antrena un efect de domino şi asupra gheţarilor din vecinătate şi, în ultimă instanţă, după o perioadă mai îndelungată, ar duce la prăbuşirea întregii calote glaciare-fenomen catastrofal care ar duce la creşterea nivelului oceanului global cu 3 până la 5 metri, inundând complet zonele de coastă unde se află concentraţii mari de populaţie.

LiveScience scrie că gheţarul Pine Island este şi unul dintre cei mai instabili gheţari din Antarctica de Vest. În ultimii 40 de ani rata sa de topire pe timpul verii s-a accelerat, în special datorită curenţilor oceanici relativ calzi care au pătruns sub baza sa, topind gheaţa şi făcând masele de gheaţă de deasupra să se fragmenteze şi să alunece spre mare.

Anul trecut, spre exemplu, un aisberg mai mare decât oraşul Chicago s-a desprins din Pine Island şi a început să plutească în Marea Amundsen.

"Orice s-ar întâmpla, putem spune că suntem deja martorii unui fenomen major de schimbare. Am trecut de punctul critic, de punctul de unde nu mai există întoarcere", a comentat Gael Durand, coordonator al studiului, pentru LiveScience.

Concluziile cercetătorilor francezi sunt detaliate în ultimul număr al revistei Nature Climate Change.

×
Etichete: Antarctica
x close