În Bosnia, alunecările de teren generează un alt pericol: deplasarea minelor rămase neexplodate din război.
Serbia a decretat starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării. La Belgrad, mii de muncitori, soldaţi şi voluntari au lucrat, fără odihnă, la întărirea digurilor, după ce apele Savei au crescut cu aproape trei metri. O adevărată luptă cu timpul s-a dat pentru apărarea unei termocentrale care produce 50 la sută din energia electrică a ţării. Oraşul Obrenovaţ a fost evacuat, la fel ca alte 11 localităţi
În Serbia au început să sosească ajutoare din ţările Uniunii Europene, dar şi de la vedete din această ţară. Emir Kuşturiţa a trimis două elicoptere în sprijinul sinistraţilor, iar tenismenul Novak Djokovici şi-a donat premiul câştigat la turneul de la Roma.
O treime din teritoriul Bosniei se află sub ape, după cele mai abundente ploi din ultimii 120 de ani. Peste 100.000 de locuinţe şi sute de şcoli şi spitale sunt distruse iar un milion de oameni au rămas fără apă potabilă. La dezastru se adaugă şi pericolul minelor anti-personal din timpul războiului, despre care nimeni nu mai ştie unde se află, după alunecările de teren.
Potrivit ministrului bosniac de externe, distrugerile nu pot fi comparate decât cu urmările războiului civil din 1992 - 1995.
Ministerul român de externe a emis alerte de călătorie pentru Serbia şi Bosnia, dar şi pentru Croaţia şi Muntenegru, unde, de asemenea, circulaţia este îngreunată de ploi şi alunecări de teren.