"Î
n momentul de faţă nicio soluţie politică, care ar permite ambelor părţi să salveze aparenţele, nu apare la suprafaţă", este de părere un colaborator de seamă al Centrului pentru Studii de Securitate pe lângă Şcoala Tehnică Superioară din Zurich, Christian Nuenlist, citat de publicaţia austriacă
Der Standard, comentând pe marginea conflictului ucrainean.
"
În 2013, UE a evaluat complet greşit importanţa Ucrainei pentru conceptul strategic al lui Putin, conform căruia Rusia trebuie să domine Eurasia", precizează specialistul în politici internaţionale.
"
S-a dovedit că este atât de importantă, încât Putin pare să îşi asume riscul războiului, iar Occidentul nu este pregătit pentru aşa ceva. Într-o perspectivă mai îndepărtată, însă, se poate întâmpla ca Putin să rămână cu Crimeea, dar va pierde Ucraina de Vest şi foarte posibil şi cea de Est", adaugă Nuenlist.
Potrivit acestuia, în disputa gazelor "
Rusia are avantaj net, iar odată cu apropierea iernii poate conta pe un acord pe termen scurt. În ciuda faptului că din septembrie va începe aprovizionarea cu gaze din Slovacia, Ucraina va avea până la sfârşitul acestui an un deficit de 4-7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. UE ar putea ajuta Ucraina să plătească datoriile la gaze în valoare de 1,95 miliarde de dolari, dar Moscova nu va lăsa din mâini de bunăvoie maneta energetică. În calculul preţului la gaze pe termen lung ar putea fi, teoretic, luată în considerare o compensaţie pentru pierderea Crimeei (s-ar fi numit "teritoriu în schimbul gazelor"
), dar din cauza complexităţii problemei statutului Crimeei nu pare a fi realist", spune expertul.
"
Elveţia respectă majoritatea sancţiunilor occidentale, pentru că vrea să evite tranzacţiile fictive", a menţionat Nuenlist. În ceea ce priveşte băncile elveţiene, ele "nu îşi pot permite luxul să ignore sancţiunile impuse de UE sau Statele Unite ale Americii", a concluzionat interlocutorul publicaţiei austriece.