Peste 6200 de companii nemţeşti investesc la ora actuală în Rusia, iar piaţa de schimb dintre cele două state valorează în jur de 76 de miliarde de euro. În aceste condiţii, un eventual conflict comercial ar reprezenta o lovitură puternică pentru economia germană, dar ar putea fi fatal pentru economia rusă, susţine preşedintele BGA, Anton Börner.
Preşedintele BGA, Anton Börner
Acesta a subliniat faptul că Rusia nu a fost niciodată un partener cu care să negociezi uşor. Cu toate acestea, Germania nu poate funcţiona la parametrii optimi fără Rusia, de vreme ce ambele sisteme economice sunt complementare.Börner a luat cuvântul la întrunirea anuală a grupului BGA şi a mai notat că exporturile germane în Rusia, care sunt formate în principal din instalaţii mecanice de exploatare, bunuri de larg consum şi echipamente industriale, valorează anual 36 de miliarde de euro.
În acelaşi timp, Rusia exportă în Germania energie şi materie primă în valoare de 40,4 miliarde de euro. O închidere a robinetului rus de gaze ar duce inevitabil la creşterea semnificativă a preţului în Germania, a adăugat Börner.
Previziunile BGA privind creşterea pieţei de schimb comercial extern din 2014 este dependentă de sancţiunile Occidentului impuse Moscovei. Pentru acest an, Berlinul speră ca valoarea exporturilor să crească cu 3%, iar importurile să depăşească uşor 2%.
"Aceste predicţii se pot transforma rapid în maculatură în cazul escaladării crizei din Crimeea", a menţionat Anton Börner, citat de DW.
În vreme ce Statele Unite ale Americii pregătesc sancţiuni dure îndreptate împotriva Rusiei, liderii europeni discută impunerea unor restricţii de călătorie în UE pentru oficialii Moscovei.
Cancelarul german, Angela Merkel, condamna săptămâna trecută acţiunea Rusiei din Crimeea, dar a făcut apel la dialog pentru rezolvarea rapidă a crizei din regiune.