"Numai un american putea să întrebe aşa ceva", a scris cotidianul german Die Welt, ca răspuns la lista publicată de The Quarterly Journal of Military History (Jurnalul trimestrial de istorie militară). Lista a fost întocmită după ce un cititor a întrebat care au fost minţile cele mai strălucite ale armatei germane.
Răspunsul l-a oferit istoricul Robert M. Citino, profesor pentru istorie europeană la Universitatea North Texas, autor al cărţii "Modul german de a face război". Deşi lista omite numele importante din armata nazistă, precum Erwin Rommel, ea îi include pe Heinz Guderian, care se spune că a dezvoltat strategiile moderne în lupta cu tancurile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi pe alţi doi generali nazişti.
Astfel de liste nu sunt privite cu ochi buni în Germania. "Acţiunile unui general în războiul germano-sovietic se judecă în ziua de azi după numărul civililor şi prizonierilor de război care au fost ucişi sau înfometaţi în misiunea sa", a explicat pentru Die Welt istoricul militar Johannes Hurter. "În faţa acestor cifre, cu greu mai vorbeşte cineva de performanţele militare".
Doi dintre generalii lui Hitler care au ajuns pe lista lui Citino - Erich von Lewinski, cunoscut drept Manstein, şi Eberhard von Mackensen - au fost acuzaţi ulterior de crime de război. Manstein a fost condamnat la 18 ani în închisoare, iar Mackensen a primit pedeapsa cu moartea, deşi amândoi au fost eventual graţiaţi.
Lista se bazează în general pe istoria militară prusaco-germană şi include chiar doi conducători ai Prusiei - Frederic cel Mare (al II-lea) şi Frederic Wilhelm I, rege al Prusiei din 1713 până la moartea sa, în 1740.
Printre generalii din era pre-nazistă de pe listă se află Contele Hellmuth von Moltke, Gebhard Leberecht von Blücher, Prinţul Friedrich Karl al Prusiei, Friedrich Wilhelm von Seydlitz şi Georg Freiherr von Derfflinger. Cu excepţia lui Guderian, întreaga listă este compusă din membri ai familiilor aristocrate ale Prusiei.
Dar demersul academic al acestei liste nu a fost cruţat de Die Welt. "Astfel de dezbateri sunt limitate în Germania. Pentru a reduce istoria la liste trebuie să te duci în America", a mai scris Die Welt.