Confruntările violente dintre susţinătorii fostului preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, şi forţele de securitate au reizbucnit, miercuri, în Cairo.
Poliţiştii au intervenit în forţă pentru a calma mulţimea adunată în preajma tribunalui unde Morsi urma să fie audiat. Câţiva dintre protestatari au fost răniţi de acţiunea forţelor de ordine, care au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.
Chiar dacă televiziunea de stat egipteană a anunţat că procesul liderului Frăţiei Musulmane a fost amânat şi reprogramat la data de 1 februarie, confruntările continuă pe străzile capitalei.
Oficial, audierea a fost amânată din cauza vremii nefavorabile, dar surse interne susţin că autorităţile s-au temut de inflamarea extremă a mulţimii.
Conform programului iniţial, Morsi trebuia să fie adus la tribunalul aflat în incinta academiei de poliţie din Cairo. Fostul preşedinte egiptean este în prezent deţinut într-o bază militară din apropierea oraşului Alexandria.
Primul preşedinte egiptean, ales democratic, care a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară, este acuzat, alături de alţi 14 membri ai Frăţiei Musulmane, că "a incitat la uciderea protestarilor din faţa palatului prezidenţial în decembrie 2012". Totodată, Morsi a fost acuzat de spionaj şi încercare de evadare.
Procesul lui a început oficial în noiembrie 2013, dar a fost repede întrerupt şi reprogramat pentru luna aceasta. Din cauza protestelor masive de stradă, a celor care susţin că Morsi este preşedintele legitim al ţării si el ar trebui reinstalat la putere, procesul a fost din nou amânat până pe 1 februarie.