Antena 3 CNN Externe Conferinţa Geneva II. Ban Ki-moon cere regimului sirian şi opoziţiei de profite de această „mare oportunitate”

Conferinţa Geneva II. Ban Ki-moon cere regimului sirian şi opoziţiei de profite de această „mare oportunitate”

M.T.
1 minut de citit Publicat la 12:32 22 Ian 2014 Modificat la 12:32 22 Ian 2014
Conferinţa Geneva II. Ban Ki-moon cere regimului sirian şi opoziţiei de profite de această „mare oportunitate”
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut regimului sirian şi opoziţiei în exil să profite de „marea oportunitate” oferită de conferinţa de pace Geneva II, care s-a deschis miercuri, la Montreux, pe malul lacului Geneva, informează AFP, citată de Agerpres.

„După trei ani de conflict dureros şi suferinţe în Siria, astăzi este o zi de speranţă”, a declarat Ban Ki-moon, într-un discurs rostit în faţa reprezentanţilor celor 40 de ţări şi organizaţii care sunt prezente la discuţii.

Statele Unite ale Americii şi Rusia „au lucrat mult cu mine şi cu numeroşi alţi parteneri pentru a ne regăsi împreună în această zi”, a adăugat secretarul general al ONU.

Ban consideră că „ne confruntăm cu o provocare extraordinară”, adresându-se în special participanţilor sirieni şi spunând că ei ar putea face ca acesta să fie un „nou început”.

”Această conferinţă este o oportunitate pentru a arăta unitatea voastră”, a conchis Ban Ki-moon în discursul rostit în deschiderea reuniunii.

Cu toate acestea, momentele tensionate din cele două tabere nu au lipsit. Şeful diplomaţiei siriene, Walid Mouallem, i-a catalogat pe reprezentanţii opoziţiei siriene drept „trădători” şi „agenţi în solda inamicilor” Siriei.

„Dacă vreţi să vorbiţi în numele sirienilor, nu ar trebui să fiţi trădătorii poporului sirian, agenţi în solda inamicilor poporului sirian", le-a spus Mouallem membrilor delegaţiei opoziţiei siriene prezenţi la Montreux.

Ieşirea oficialului sirian confirmă declaraţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a atras atenţia că negocierile între regimul de la Damasc şi opoziţia în exil nu vor fi „nici simple, nici rapide” şi că pe umerii reprezentanţilor lor la negocieri se află o „responsabilitate istorică”.

„Obiectivul nostru comun este să reuşim să punem capăt conflictului tragic din Siria”, a spus Lavrov, citat de Mediafax.

În acelaşi timp, secretarul de stat american, John Kerry, a ţinut să precizeze că preşedintele Bashar al-Assad nu va putea să facă parte dintr-un viitor guvern de tranziţie în Siria.

„Bashar al-Assad nu va face parte din guvernul de tranziţie. Este imposibil, este de neimaginat ca acest om, care a condus o asemenea violenţă împotriva poporului său, să poată să-şi păstreze legitimitatea pentru a guverna”, a afirmat Kerry.

×
x close