O descoprire recentă pune în dificultate administraţia de la Berlin. Oficialii unui orăşel liniştit, Mittenwalde, situat la aproximativ 30 de kilometri sud est de Berlin, au descoperit un certificat vechi, datând din 28 mai 1562, care atestă faptul că a împrumutat Berlinul cu 400 de guldeni, monede de aur folosite Europa medievală, informează
Business Insider, citând
Reuters.
Certificatul a fost descoperit de Vera Schmidt, istoricul oraşului. Deoarece împrumutul a fost întocmit cu o dobândă anuală de 6%, Berlinul are astfel de plătit către Mittenwalde 11.200 de guldeni, echivalentul a 112 milioane de euro.
O dată ce suma este ajustată pentru inflaţie şi dobânda compusă, datoria se ridică la mii de miliarde de euro, anunţă jurnaliştii de la Reuters.
Berlin, un oraş care se confruntă deja cu datorii de 63 de milioane de euro, ar putea scăpa de această datorie. Se pare că documentul recent descoperit nu are sigiliu, fapt care l-ar putea invalida, potrivit ediţiei germane a publicaţiei financiare „Financial Times”. Cu toate acestea, istoricii susţin că sigiliile nu erau folosite foarte des până în secolul XVII.
Berlinul şi-a plătit deja o parte din datorie. Un gulden ceremonial bătut în 1539 a fost dăruit oraşului de către ministrul de Finanţe Ulrich Nussbau. Pe piaţă, această monedă din aur de 18 karate cântărind 3,25 uncii valorează între 50.000 şi 100.000 de euro, anunţă publicaţia germană „Berliner Zeitung”.
Surpriza este însă alta. Nu ar pentru prima oară când acest certificat este găsit, sau când Mittenwalde îşi cere banii.
Potrivit „Berliner Zeitung”, cam la fiecare 50 de ani din 1820 încoace, oficialii orăşelului cer Berlinului ca împrumutul să-i fie restituit.