Antena 3 CNN Externe Comerţul cu înotătoare de rechin ar putea fi reglementat

Comerţul cu înotătoare de rechin ar putea fi reglementat

N.B.
1 minut de citit Publicat la 20:13 11 Mar 2013 Modificat la 20:13 11 Mar 2013
Comerţul cu înotătoare de rechin ar putea fi reglementat
Foto: zmescience.com
Delegaţii de la CITES, convenţia internaţională care reglementează comerţul cu specii aflate în pericol de dispariţie, au votat în favoarea reglementării vânzării de înotătoare de rechini, folosite pentru delicatese de lux în Asia şi nu numai.

Conform Associated Press, convenţia care are loc o dată la trei ani a aprobat introducerea rechinilor scrumbiilor, rechinilor cu înotătoare albă şi a rechinilor cap-de-ciocan pe o listă a speciilor al căror comerţ este atent controlat.

Toate cele trei propuneri au fost votate de peste două treimi dintre delegaţi, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor Chinei şi Japoniei, care susţin că exploatarea aripioarelor de rechini ar trebui reglementată de fiecare ţară în parte şi de asociaţiile de pescari.

Unsprezece naţiuni, printre care Brazilia, Statele Unite şi Egipt, au propus reglementarea comerţului cu cele trei specii.

Susţinătorii iniţiativei susţin că aceasta este singurul mod prin care li se poate acorda "un respiro" speciilor de rechini care au ajuns în pragul dispariţiei ca urmare a supra-exploatării şi pescuitului iresponsabil.

Conform unei organizaţii non-profit, Hong Kong este cea mai mare piaţă de aripioare de rechin, 83 de ţări exportând peste 10,3 milioane de kilograme de produse bazate pe înotătoarele rechinilor.

Mai mult de o duzină de specii de rechini sunt declarate oficial pe cale de dispariţie, în timp ce alte peste o sută sunt la limită. Asemenea pisicilor de mare, rechinii sunt consideraţi a fi valoroşi de naţiunile care depind de o industrie a turismului ce are la bază scufundările. Naţiunile cu teritorii insulare ca Bahamas, Fiji sau Insulele Maldive au beneficii majore folosind rechinii pentru turism.

×
Etichete: rechini comert
x close