Antena 3 CNN Externe Ce s-a întâmplat cu un politician italian care s-a plâns că ”românii sunt infractori”. Reacția ambasadorul român în Italia

Ce s-a întâmplat cu un politician italian care s-a plâns că ”românii sunt infractori”. Reacția ambasadorul român în Italia

o_1bdhjekqs19cd4c6c2k1oqd19po8.jpg
Foto: pixabay.com
12 Apr 2017   •   20:30

Un membru proeminent al formaţiunii populiste italiene Mişcarea 5 Stele (M5S, de opoziţie) a devenit miercuri ţinta criticilor, după ce a declarat că ţara sa este inundată de ''infractori'' români, scrie Agerpres.

Ambasadorul român în Italia, George Gabriel Bologan, a subliniat într-o scrisoare publicată în cotidianul La Stampa că aceste remarci, "lăsând la o parte opiniile personale, sunt ofensatoare la adresa concetăţenilor" săi. 

În urmă cu două zile, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, Luigi Di Maio (30 de ani), considerat candidatul partidului său la postul de premier la următoarele alegeri din Italia, s-a plâns pe Facebook că "Italia a importat din România 40% din infractorii" acesteia, postând ca argument un video cu un procuror italian care afirmă că 40% dintre mandatele de arestare pentru cetăţeni români din Uniunea Europeană vizează români din Italia. 

Potrivit jurnalistului Luca Sofri, proporţia de 40% nu este surprinzătoare, având în vedere că aceasta este şi proporţia românilor care trăiesc în Italia din totalul românilor care trăiesc în alte ţări ale UE. Comunitatea românilor din Italia depăşeşte 1 milion de persoane, conform cifrelor oficiale, notează DPA. 

Gianni Pittella, liderul grupului socialist din Parlamentul European şi membru al Partidului Democrat, aflat la guvernare în Italia, a respins remarcile lui Di Maio, calificându-le drept "prostie", şi şi-a îndemnat colegul din M5S să se "întoarcă la studii". 

Di Maio a revenit cu o nouă postare pe Facebook în care susţine că sistemul ineficient de justiţie al ţării sale atrage infractori străini, încurajându-i în acelaşi timp pe antreprenorii italieni să "meargă în ţări unde (legea) funcţionează mai bine, cum este România". 

Mişcarea 5 Stele conduce în momentul de faţă în sondajele de opinie cu 28,4% din intenţiile de vot, iar Partidul Democrat este cotat cu 27,2% în perspectiva alegerilor prevăzute pentru începutul lui 2018, conform site-ului Termometro Politico

×
Parteneri
x close