Această măsură a generat o ruptură în cadrul coaliţiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: două dintre partidele de coaliţie au dezaprobat închiderea şi au anunţat că nu vor vota această măsură când decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.
Decizia a fost anunţată în cursul după-amiezii de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou. "Difuzarea ERT se va opri la încheierea programelor de seară", a declarat purtătorul de cuvânt.
ERT constituie "un caz excepţional de lipsă de transparenţă şi cheltuieli incredibile. Iar toate acestea se încheie acum", a afirmat purtătorul de cuvânt.El a asigurat că acest serviciu public, în care grevele s-au multiplicat în ultimele luni ca opoziţie faţă de planurile de restructurare, se va redeschide sub o altă formă, cu un număr redus de salariaţi.
Toţi salariaţii actuali ai ERT, în număr de 2.656, vor primi o compensaţie şi vor fi autorizaţi să ceară din nou un loc de muncă în noua structură, a declarat el.
Această măsură radicală şi fără precedent a fost anunţată fără preaviz, în momentul în care reprezentanţii creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI) sunt la Atena.
ERT aparţine unor organisme de stat multiple, care urmează să fie restructurate sau să fuzioneze în virtutea protocolului semnat între Grecia şi creditorii săi.
Reacţiile sindicale şi politice sunt foarte vehemente.
"ERT aparţine poporului grec (...) este singurul organism independent şi singura voce publică, ce trebuie să rămână în domeniul public (...) condamnăm această decizie bruscă", a declarat într-un comunicat sindicatul GSEE.
"Este un şoc total", a comentat pentru AFP un jurnalist din redacţie, Pantelis Gonos. "Guvernul, fără consultări sau discuţii, a şocat pe toată lumea anunţând suspendarea televiziunii la miezul nopţii", a declarat el.
La scurt timp după anunţul Guvernului, mii de persoane s-au îndreptat spre clădirea principală a ERT la periferia de nord a Atenei, pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de televiziunea publică. Aproximativ 500 de persoane s-au reunit în faţa clădirii ERT din Salonic, în nordul Greciei.
"Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie", a declarat pentru AFP preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis, referindu-se la dictatorul român Nicolae Ceauşescu.
Ministerul de Finanţe a publicat un comunicat în care anunţa că ERT ca entitate nu mai există.