Meteoritul care a explodat anul trecut deasupra regiunii ruse Celiabinsk, din Urali, provocând pagube materiale și peste 1.000 de răniți din cauza "ploii" de cioburi de sticlă de la geamurile sparte de deflagrație, s-a îndreptat spre Pământ după ce traiectoria sa a fost schimbată în spațiu în urma coliziunii cu un alt asteroid în urmă cu aproximativ 290 de milioane de ani, conform unui nou studiu, transmite Reuters.
Analiza unui mineral denumit jadeit (varietate de jad compusa din silicat natural de sodiu și aluminiu compact) din compoziția fragmentelor de meteorit recuperate după explozia din atmosferă de deasupra regiunii Celiabinsk indică faptul că acest meteorit provine dintr-un asteroid care s-a spart, probabil în urma coliziunii cu un alt asteroid, mai mare, la o viteză de aproximativ 4.800 de km/h.
"Acest impact probabil că a dislocat meteoritul de la Celiabinsk din asteroidul mai mare din care făcea parte și l-a aruncat spre Pământ", a susținut prof. Shin Ozawa, de la Universitatea din Tohoku, Japonia, coordonatorul unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Scientific Reports. Această coliziune dintre cei doi asteroizi s-ar fi produs acum aproximativ 290 de milioane de ani.
Cea mai mare parte din asteroidul cu diametrul de 20 de metri, care a explodat deasupra regiunii ruse Celiabinsk la 15 februarie 2013, s-a pierdut, în urma trecerii prin atmosfera terestră cu viteza de 67.600 km/h. Există însă și numeroase fragmente care au supraviețuit exploziei și frecării cu straturile atmosferice terestre și care au fost recuperate și analizate.