Rusia, conform Ria Novosti, a subliniat în repetate rânduri că nu este parte a conflictului intern ucrainean şi că trupe ruse 'nu au fost şi nu există' pe teritoriul ucrainean.
'Noi avertizăm Rusia să nu utilizeze un astfel de vot ilegal (la alegerile din Doneţk şi Lugansk) ca pretext pentru a trimite noi trupe și echipamente militare în Ucraina, în special în contextul dovezilor recente cu privire la faptul că armata rusă îşi deplasează înapoi trupele la frontiera cu Ucraina, în dreptul regiunilor din estul teritoriului ucrainean', a declarat Mark Stroh.
Agenția rusă de presă ţine să sublinieze că responsabilul american nu a putut să aducă nicio dovadă în sprijinul declaraţiilor sale cu privire la o nouă mobilizare de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.
Declaraţia sa intervine în contextul în care Kievul a denunțat duminică o desfăşurare 'intensă de echipamente şi trupe' provenind din Rusia în estul rebel al Ucrainei, într-un moment în care separatiștii proruși au organizat aşa-zise alegeri pentru desemnarea liderilor locali.
Autorităţile ucrainene, UE și SUA au declarat că nu vor recunoaște rezultatul acestor alegeri, care, în opinia lor, contravin acordurilor încheiate la începutul lunii septembrie între puterea de la Kiev şi separatişti în vederea soluţionării crizei din estul Ucraina.
Moscova, în schimb, consideră că această 'interpretare artificială' a acordurilor de la Minsk împiedică reglementarea situaţiei din Ucraina și s-a declarat pregătită să recunoască alegerile din estul rebel ucrainean.
Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, afirmase anterior că Rusia nu vede nimic greşit în faptul că 'republicile populare' Doneţk doresc pe calea alegerilor să 'obţină un mandat democratic', inclusiv pentru negocierile cu Kievul. Sensul acordurilor de la Minsk, în opinia sa, este de a favoriza detensionarea situaţiei şu a ajuta la atingerea unei soluţii politice în estul Ucrainei, scrie Ria Novosti.