Procurorii nu mai cred o parte dintre acuzaţiile formulate de camerista de la hotelul Sofitel, care a minţit de mai multe ori după ce a formulat prima plângere, în data de 14 mai, au declarat surse din cadrul procuraturii, citate de
New York Times.
Reprezentanţii acuzării s-au întâlnit joi cu avocaţii lui Strauss-Kahn, cărora le-au prezentat detalii despre rezultatele anchetei, iar cele două părţi discută o eventuală renunţare la acuzaţii. Unul dintre oficialii citaţi a afirmat că autorităţile au descoperit probleme legate de cererea de azil a femeii şi posibile legături cu activităţi penale, inclusiv trafic de droguri şi spălare de bani.
Astfel, judecătorul Michael J. Obus ar putea lua în considerare, vineri, modificarea condiţiilor de eliberare sub supraveghere a fostului director FMI.
Dezvăluirile reprezintă o lovitură de teatru în cazul lui Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, care era considerat un concurent important în cursa electorală pentru preşedinţia franceză înainte de a fi acuzat de agresiune sexuală împotriva cameristei.
Procuratura din Manhattan urmează să îl anunţe pe judecător vineri că "există probleme cu cazul", pe baza rezultatelor anchetei, în timp ce femeia îşi menţine acuzaţiile, au afirmat sursele citate.
Conform acestora, femeia ar fi vorbit la telefon, cu o zi înaintea incidentului de la hotelul Sofitel, cu un bărbat aflat în închisoare, cu care a discutat despre posibilele beneficii pe care le-ar obţine dacă ar formula acuzaţii împotiva directorului FMI, iar convorbirea a fost înregistrată.
Bărbatul fusese arestat pentru posesie de marijuana şi se numără printre persoanele care au vărsat sume în valoare totală de circa 100.000 de dolari în contul femeii în ultimii doi ani. Depozitele au fost făcute în Arizona, Georgia, New York şi Pennsylvania.
Anchetatorii au descoperit şi că femeia plătea sute de dolari lunar pentru facturi la cinci companii telefonice, deşi ea susţine că are un singur abonament telefonic.
Avocaţii lui DSK ar putea contesta legalitatea identificării sale de către femeia care îl acuzăAvocaţii lui Dominique Strauss-Kahn ar putea încerca să conteste legalitatea procedurii de identificare a acestuia la comisariatul din Harlen, deoarece femeia care îl acuză de agresiune sexuală avusese deja ocazia să-l vadă în fotografii şi la televizor, informează
AFP.
A doua zi după ce a fost reţinut, Dominique Strauss-Kahn a fost plasat, împreună cu alţi patru bărbaţi, într-o cameră din comisariatul din Harlem, iar camerista din Guineea care îl acuză de agresiune sexuală l-a identificat oficial.
Cotidianul francez
Liberation afirmă că deţine informaţii potrivit cărora avocaţii Benjamin Brafman şi William Taylor ar putea susţine la următoarea audiere că, în momentul identificării, femeia avusese cel puţin două ocazii să vadă imagini ale fostului director FMI: la hotel - unde a avut loc o primă identificare pe baza fotografiei arătate de serviciul de securitate - şi în imaginile transmise ulterior de televiziuni.
"Acest lucru poate permite eliminarea din proces a şedinţei de identificare şi ar putea afecta acuzarea", a declarat Alexander Reinert, profesor de drept la Universitatea Yeshiva din New York.
"Dar există multe alte elemente de identificare într-un proces de acest fel, printre care se numără şi probele ADN sau alte dovezi ale prezenţei celor doi protagonişti în aceeaşi cameră de hotel, în acelaşi moment", a adăugat el.