Borisov a spus la postul naţional de televiziune că a trimis în luna februarie o delegaţie ministerială la Moscova pentru a le transmite oficialilor ruşi că Bulgaria nu va mai construi centrala de la Belene, dar va plăti reactorul nuclear de 1.000 MW care a fost deja construit.
Premierul bulgar a adăugat că statul va încerca să instaleze reactorul la centrala de la Kozlodui, care are în prezent o capacitate de 2.000 MW.
Guvernul instalat la Sofia la jumătatea anului 2009 a amânat de mai multe ori decizia privind construcţia centralei de la Belene, timp în care a încercat să atragă investitori vest-europeni în proiect şi să obţină costuri mai scăzute, estimate în prezent la 8 miliarde euro.
Borisov a declarat că decizia finală privind proiectul Belene nu a fost încă luată, notând că statul bulgar a cheltuit deja 1,4 miliarde leva (715 milioane euro) pentru această invstiţie.
Washingtonul a recomandat, joi, Bulgariei să încerce cu mai multă determinare să-şi diversifice sursele de alimentare cu energie, pentru a pune capăt dependenţei de importurile din Rusia.
UE şi SUA şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că centrala de la Belene, construită de Atomostroyexport, ar fi cimentat dependenţa Bulgariei de energia rusească.