Conform Constituţiei bulgare, principala sarcină a guvernului interimar va fi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Marţi, preşedintele bulgar a afirmat că guvernul de tranziţie este unul format din experţi şi persoane neutre şi că acesta va avea ocazia să ia o serie de măsuri importante pentru Bulgaria: semnarea Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană (CE) pentru 2014-2020, demararea procedurii de alăturare la Mecanismul european de supraveghere bancară şi semnarea Programului Bulgaria-NATO 2020.
Noul guvern ar urma să înfiinţeze şi un consiliu pentru energie.
Cabinetul interimar a înlocuit guvernul condus de Partidul Socialist Bulgar (BSP) şi de premierul Plamen Oreşarki, care a venit la putere în luna mai după un scrutin anticipat determinat de protestele la nivel naţional împotriva facturilor mari la electricitate şi încălzire.
La putere puţin peste un an, Oreşarski a demisionat la 23 iulie, după ce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, membră a coaliţiei de guvernământ, a cerut organizarea de alegeri anticipate.
Bulgaria se confruntă şi cu cea mai gravă criză bancară din 1990, după ce banca comercială KTB (Corporate Commercial Bank), cea de-a patra ca mărime, a fost lovită de o retragere de depozite în iunie.