Antena 3 CNN Externe Bucurie pe pieţele financiare, după anunţul demisiei lui Berlusconi: Euro a crescut faţă de dolar şi bursa din New York a încheiat în creştere

Bucurie pe pieţele financiare, după anunţul demisiei lui Berlusconi: Euro a crescut faţă de dolar şi bursa din New York a încheiat în creştere

1 minut de citit Publicat la 08:28 09 Noi 2011 Modificat la 08:28 09 Noi 2011
Bucurie pe pieţele financiare, după anunţul demisiei lui Berlusconi: Euro a crescut faţă de dolar şi bursa din New York a încheiat în creştere
Foto: AP/ Agerpres
Silvio Berlusconi a anunţat că-şi va da demisia după adoptarea bugetului pe anul viitor şi a măsurilor de austeritate promise Uniunii Europene. Premierul italian şi-a recunoscut înfrângerea în lupta cu criza datoriei publice, dar şi cu scandalurile create chiar de el. Vestea a fost primită cu bucurie pe pieţele financiare: cursul euro a crescut faţă de dolar, iar bursa din New York a încheiat şi ea şedinţa în creştere.

Silvio Berlusconi a acceptat să se retragă după ce a fost umilit în Camera Deputaţilor, unde a devenit limpede că Guvernul şi-a pierdut majoritatea. Execuţia  bugetului pe acest an a fost aprobată doar datorită abţinerii deputaţilor opoziţiei, căreia i s-au alăturat câţiva parlamentari nemulţumiţi chiar din partidul lui Berlusconi.

O cameră de luat vederi a surprins notiţele premierului din timpul dezbaterilor, încheiate cu cuvintele: demisie, preşedinte, o singură soluţie: acţiunea.

Într-adevăr, după vot, Berlusconi s-a întâlnit cu preşedintele Giorgio Napolitano. La sfârşitul întrevederii, s-a anunţat că prim-ministrul va demisiona după ce Parlamentul votează măsurile de austeritate. Decizia a fost confirmată, telefonic, chiar de Berlusconi la una din televiziunile sale.

"După aprobarea acestei legi de stabilitate financiară, care va conţine amendamente cu tot ce ne-a cerut Europa, cu ceea ce a cerut Eurogrupul, îmi voi da demisia" a spus Berlusconi.

Preşedinţia a precizat că, după demisia lui Berlusconi, va începe discuţii cu toate partidele pentru formarea unui nou guvern. Premierul, încă în funcţie, crede, însă, că s-ar impune alegeri anticipate.

După ce a dominat viaţa politică italiană timp de 17 ani, Berlusconi cedează în faţa crizei datoriilor din zona euro. Italia are o datorie de 1900 miliarde de euro, sau 120 la sută din produsul intern brut, iar rata dobânzii la care se poate împrumuta a urcat, ieri, la 6,77 la sută, nivel fără precedent.


×
x close