De altfel, cei 85 de oameni din topul miliardarilor au o avere egală cu cea deţinută de jumătatea cea mai săracă a populaţiei mondiale, reaminteşte ONG-ul în raportul său consacrat inegalităţilor economice la scară planetară şi intitulat "Egalitate! Este vremea să se pună capăt inegalităţilor extreme".
Concluziile raportului apărut în această săptămână sunt alarmante. Numărul miliardarilor lumii s-a dublat după criza financiară: în martie 2009 erau 793 de miliardari, iar în prezent numărul lor a ajuns la 1.645, conform Forbes.
În paralel, prăpastia dintre aceşti bogaţi şi cei mai săraci oameni s-a adâncit şi mai mult în majoritatea statelor lumii, atingând un prag nemaiîntâlnit, estimează Oxfam.
"Şapte persoane din zece trăiesc într-o ţară în care diferenţa dintre bogaţi şi săraci s-a mărit considerabil în ultimii 30 de ani", indică ONG-ul.
Bazându-se pe cifre exacte, Oxfam subliniază că aceste inegalităţi economice sunt, dincolo de aspectul lor financiar, şi punctul de plecare al unui cerc vicios.
Ele merg împotriva eforturilor făcute şi reduc considerabil succesul destul de modest înregistrat de combaterea sărăciei.
De asemenea, ele agravează inegalităţile dintre bărbaţi şi femei şi au o influenţă directă asupra perspectivelor de viitor ale cetăţenilor şi a diferenţelor în acest domeniu.
Inechităţle la nivel global sunt deseori asociate cu "un amalgam de probleme sanitare şi sociale, care se refectă în maladiile mentale şi crimele violente".
"Rata omuciderilor este aproape de patru ori mai mare în ţările în care există inegalităţi economice extreme decât în cele cu naţiuni mai egalitare", relevă raportul Oxfam.