Echipa care anchetează seria de agresiuni din Ajunul Anului Nou, caz la care lucrează 80 de poliţişti, "a identificat 16 bărbaţi tineri, majoritatea originari din Africa de Nord", care "ar putea" fi implicaţi în actele violente de pe 31 decembrie, a precizat poliţia locală din Koln într-un comunicat publicat joi, fără a preciza despre posibile reţineri în acest caz.
Poliţia va examina imaginile înregistrate de camerele de supraveghere şi va analiza declaraţiile martorilor înainte de a determina gradul de implicare a acestor suspecţi, a precizat sursa citată.
"Într-o treime din cazuri este vorba de agresiuni sexuale (...). În celelalte cazuri, anchete sunt în curs de desfăşurare vizând acte de agresiune sau de furt", a indicat poliţia din Koln.
Publicaţiile germane Bild şi Der Spiegel susţin că deţin un proces-verbal al poliţiei întocmit în data de 4 ianuarie, la trei zile după incident, în care este descris "haosul din Ajun din Koln", în condiţiile în care poliţia locală a fost acuzată de neglijenţă în serviciu. Autorul raportului, un angajat al poliţiei, descrie că "femei plângând au raportat abuzuri sexuale" şi că "victimele şi martorii au fost ameninţaţi de agresori".
Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a criticat lipsa de reacţie a forţelor de ordine în seara respectivă în care au fost comise atacurile. "Poliţia nu poate să lucreze în acest mod", a acuzat ministrul german de Interne.
Atacurile din Ajunul Anului Nou sunt atribuite unor grupuri de 20-30 de bărbaţi tineri, cu vârste între 18 şi 35 de ani, aparent de origine arabă sau nord-africană, care şi-au înconjurat victimele pentru a le agresa sexual şi a le jefui.
Cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis printr-o convorbire telefonică primarului din Koln "indignarea sa faţă de aceste acte de o violenţă de netolerat şi de agresiunile sexuale", în timp ce alţi politicieni germani încearcă să facă o legătură între atacatori şi cei 1,1 milioane de imigranţi din ţară.
"Nu avem niciun indiciu care să arate că este vorba despre refugiaţi care se află în Koln" sau în împrejurimile oraşului, a insistat Henriette Reker, considerând inacceptabilă o astfel de abordare care acuză imigranţii de comiterea agresiunilor.
Însă pentru conservatorii bavarezi acest val de agresiuni constituie un argument în favoarea limitării numărului de imigranţi, opunându-se politicii deschise a lui Merkel faţă de refugiaţi.
"Dacă solicitanţii de azil sau refugiaţii se pretează la astfel de agresiuni (...), înseamnă că sejurul lor în Germania trebuie să ia sfârşit imediat", a solicitat Andreas Scheuer, secretar general al Partidului Uniunea Creştin-Socială (CSU).