Antena 3 CNN Externe Franţa: Socialistul Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale

Franţa: Socialistul Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale

3 minute de citit Publicat la 09:31 22 Apr 2012 Modificat la 09:31 22 Apr 2012
Franţa: Socialistul Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale
Foto: INTACT Images/EPA
Update 20:30  -  Socialistul Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 28-30% din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 24-27,5%. Cei doi îşi vor disputa victoria finală în cel de-al doilea tur, la 6 mai, potrivit unor surse concordante, citate de AFP.

Potrivit estimărilor institutelor CSA, Ipsos şi Harris Interactive, Marine Le Pen a obţinut între 17 şi 20,7%, iar Jean-Luc Melenchon între 10,5 şi 13%. Francois Bayrou a obţinut între 8,7 şi 10 procente.


Update 19:00
  -  Rata de participare la primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa era de 70,59% la ora locală 17.00 (18.00, ora României), potrivit Ministerului de Interne, în scădere faţă de 73,87% cât era în 2007 la aceeaşi oră, relatează AFP.


Update 12:30
- Socialistul Francois Hollande, favorit în alegerile prezidenţiale din Franţa, a votat duminică dimineaţă în primul tur de scrutin, în fieful său Tulle, din Correze, relatează AFP.
   
Hollande, care este deputat al acestui departament, a luat şase buletine de vot din totalul de zece, înainte de a intra în cabină.
   
"Sunt atent, mobilizat, dar mai întâi respectuos, francezii sunt cei care votează. Ziua care începe va fi un moment lung, este un moment important", a declarat el presei, după ce a votat împreună cu partenera sa, jurnalista Valerie Trierweiler.

Preşedintele în exerciţiu al Franţei, Nicolas Sarkozy, care candidează pentru un al doilea mandat, a votat duminică la prânz, la Paris, împreună cu soţia sa Carla Bruni-Sarkozy, fiind ultimul candidat care votează în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
   
Toţi cei zece candidaţi la preşedinţia Franţei au trecut prin cabinele de vot duminică, în cadrul primului tur al scrutinului prezidenţial.
   
Sarkozy, îmbrăcat cu un costum bleumarin, a votat la un liceu din cel de-al XVI-lea arondisment al Parisului, după ce a luat doar o parte din cele zece buletine de vot.
   
După ce a votat, preşedintele-candidat, care părea destins, a dat mâna cu persoanele prezente, oferindu-şi o baie de mulţime, după care a urcat în maşină fără a face declaraţii presei.

---

Secţiile de vot s-au deschis în Franţa pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, care ar trebui să fie urmat de un al doilea tur la 6 mai, între preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande, marele favorit al scrutinului, relatează AFP.
   
Secţiile de vot s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora României) şi se vor închide în marile oraşe la ora 20.00 (21.00, ora României), oră la care vor fi difuzate estimările rezultatelor realizate de institutele de sondaje.
   
În total, aproximativ 44,5 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei doi finalişti dintre cei zece candidaţi înscrişi în cursă.
   
Două săptămâni mai târziu, ei îl vor alege pe cel care va conduce timp de cinci ani una dintre principalele puteri mondiale, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, cu o putere personală rar întâlnită în lumea democratică.
   
Considerat de mai multe luni câştigător net în turul al doilea, cu 55 la sută din voturi în medie, socialistul Francois Hollande este în poziţia de a deveni primul preşedinte de stânga după Francois Mitterand (1981-1995).
   
Ultimele sondaje publicate vineri îl creditau în primul tur cu un uşor avans faţă de preşedintele în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, de 28 la sută faţă de 26 la sută. Absenţa unuia dintre cei doi din cel de-al doilea tur pare exclusă, candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen fiind creditată cu 14-17 procente.
   
Ea ar urma să-şi dispute locul al treilea cu tribunul stângii radicale Jean-Luc Melenchon, revelaţia campaniei, centristul Francois Bayrou părând să fie distanţat, la 11 procente.
   
Analiştii avertizează însă cu privire la consecinţele unei rate mari a absenteismului, prevăzut la peste 25 de procente de unele institute.

×
x close