Desemnarea aripii militare a grupării libaneze Hezbollah drept organizaţie teroristă nu împiedică continuarea dialogului cu partidele politice din Liban, a declarat luni, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, potrivit Agerpres.
„Permiteţi-mi să încep prin a spune cât de angajaţi suntem pentru stabilitatea, suveranitatea, unitatea şi pacea din Liban. Sprijinim cu fermitate toate instituţiile în eforturile lor de a menţine pacea şi securitatea. De asemenea, încurajăm politica Libanului de disociere de conflictul din Siria', a declarat şefa diplomaţiei UE, în cadrul conferinţei de presă susţinute după reuniunea CAE.
„Din cauza preocupărilor privind rolul Hezbollah, am căzut de acord să introducem aripa militară a grupării pe lista organizaţiilor teroriste. Asta nu împiedică continuarea dialogului cu partidele politice din Liban. De asemenea, am căzut de acord ca transferurile financiare legitime către Liban şi furnizarea asistenţei financiare din partea UE şi a statelor membre să nu fie afectate”, a continuat Ashton.
Ea a precizat că poziţia UE va fi revizuită la fiecare şase luni, un calendar normal pentru astfel de chestiuni.
Miniştrii europeni de externe au decis luni să înscrie aripa militară a Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste, ceea ce constituie o înăsprire a poziţiei faţă de mişcarea şiită libaneză proiraniană, implicată în conflictul sirian de partea regimului lui Bashar al-Assad.
„Este bine că UE a decis să numească Hezbollah drept ceea ce este: o organizaţie teroristă. Am realizat astăzi o etapă importantă sancţionând aripa militară, îngheţându-i activele, perturbându-i finanţarea şi limitându-i, prin urmare, capacitatea de a acţiona”, a declarat ministrul olandez de externe, Frans Timmermans.
Decizia UE se bazează pe „probe” privind implicarea aripii militare a Hezbollah în acte teroriste comise pe teritoriul Europei, printre care atentatul soldat cu şapte morţi de pe aeroportul din Burgas (Bulgaria) de la 18 iulie 2012.
Înscrierea pe lista organizaţiilor teroriste atrage o îngheţare a bunurilor entităţii vizate şi ar putea face mai dificilă deplasarea membrilor Hezbollah în Europa chiar dacă, pentru moment, nu a fost întocmită o listă de nume.
Hezbollah era deja considerată organizaţie teroristă de Statele Unite, Marea Britanie, Olanda şi Australia, iar anunţul Uniunii Europene
a fost salutat de Tzipi Livni, ministrul israelian al Justiţiei.
„Salut anunţul Uniunii Europene. În sfârşit, după ani de deliberări, afirmaţia conform căreia Hezbollah este un partid politic legitim a fost invalidată. Acum este clar pentru toată lumea că Hezbollah este o organizaţie teroristă", a afirmat Livni.