Antena 3 CNN Externe Ambasadorul român în Ungaria, convocat la Ministerul de Externe. Care este motivul convocării

Ambasadorul român în Ungaria, convocat la Ministerul de Externe. Care este motivul convocării

1 minut de citit Publicat la 19:10 15 Aug 2013 Modificat la 19:10 15 Aug 2013
Ambasadorul român în Ungaria, convocat la Ministerul de Externe. Care este motivul convocării
Foto: Agerpres
Secretarul de Stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth l-a convocat joi pe ambasadorul român în Ungaria, Victor Micula. Oficialul maghiar a dorit să respingă, într-o declaraţie verbală, ceea ce a declarat ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, la Izvorul Mureşului şi într-un interviu recent.
   
Nemeth a respins ferm acuzaţiile lui Corlăţean, potrivit cărora legea ungară privind coeziunea naţională conţine o strategie ungară de "recucerire a Bazinului Carpatic" şi urmăreşte să "repună în discuţie tratatele de pace de la Versailles".

"Textul legii conţine tocmai opusul", a declarat secretarul de stat, realatează Mediafax.
   
Ministerul ungar de Externe a respins, de asemenea, declaraţiile lui Corlăţean potrivit cărora legea prin care se acordă cetăţenia ungară "stabileşte un criteriu etnic".

Potrivit lui Nemeth, practica ungară, similară celei româneşti, le cere aplicanţilor să stăpânească limba maghiară şi să aibă rude de sânge cu cetăţenie ungară.

Ministerul român de Externe: Convocarea ambasadorului român de către MAE ungar, "un exerciţiu conjunctural de imagine"

Titus Corlăţean a declarat, miercuri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că situaţia actuală a relaţiei dintre cele două state a fost generată de lipsa unor reacţii ferme din partea "preşedintelui, premierului, Guvernului şi instituţiilor publice" în 2010, atunci când Guvernul Fidesz, sprijinit de Jobbik, a adoptat legea privind "comemorarea Tratatului de la Trianon" şi legea privind acordarea cetăţeniei ungare.

"Aceste două legi trebuiau să genereze şi trebuie să genereze reacţii foarte clare politice din partea preşedintelui, premierului şi Guvernului şi instituţiilor statului. Pentru că prima lege, privind Trianonul, stabilea foarte clar şi de data asta într-un sistem instituţionalizat, structurat, o strategie foarte clară de recuperare a Bazinului Carpatic pentru naţiunea ungară şi de repunere în discuţie a sistemului de pace de la Versailles. Este o chestiune extrem de gravă. Iar cea de-a doua lege, a cetăţeniei maghiare, despre care, în mod eronat, unii oficiali ungari au afirmat că ar fi similară cu legea românească, această lege va avea consecinţe", a precizat Corlăţean.



×
x close