Institutul austriac SORA, mandatat de opoziţia bulgară să facă o numărătoare paralelă a voturilor, creditează GERB cu 30,1 la sută din voturi, iar PSB cu 26,1 la sută, în contextul în care sondajele efectuate la ieşirea de la urme oferă date similare, informează
AFP.
Partidul conservator bulgar GERB al fostului premier Boiko Borisov a câştigat alegerile legislative de duminică dar fără majoritate. Acesta ar fi obţinut între 29,6 şi 32 la sută din voturi, iar principalul său rival, Partidul Socialist (PSB), între 25,6 şi 26,2 la sută, potrivit estimărilor mai multor institute, bazate pe sondajele efectute la ieşirea de la urne.
Institutul austriac SORA, mandatat de opoziţie să facă o numărătoare paralelă a voturilor, a creditat GERB cu 30,1 la sută din voturi, iar PSB cu 26,1 la sută.
Acest scor, dacă va fi confirmat, nu va oferi o majoritate parlamentară conservatorilor, iar formarea unui Guvern pentru GERB se anunţă foarte dificilă.
Comisia electorală va anunţa rezultatele parţiale luni în jurul prânzului.
Celelalte două partide care au trecut pragul de 4 la sută necesar intrării în Parlamentul format din 240 de locuri sunt Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (MDL), creditată cu 9,9-13,4 la sută voturi, şi partidul naţionalist şi xenofob Ataka (7-8,5 la sută).
Ataka l-a susţinut o vreme pe Boiko Borisov după formarea unui Guvern minoritar în 2009, dar liderul său, Volen Siderov, a exclus clar această opţiune duminică, acuzând GERB că "a minţit".
"Bulgaria are nevoie de stabilitate şi dacă partidele sunt responsabile, ele vor trebui să susţină un Cabinet minoritar", a apreciat fostul ministru de Interne Ţvetan Ţvetanov.
Boiko Borisov nu s-a exprimat încă.
"Vom şti mâine cu certitudine" cine va fi al "cincilea partid sau dacă va fi vreuul. Principalele partide de opoziţie - PSB şi MDL - ar putea avea împreună fie mai puţin de 120 de locuri, fie mai mult, iar aceasta va schimba totul", a subliniat Andrei Raicev, de la institutul Gallup.
Serghei Stanişev, liderul partidului socialist, a cerut organizarea unor "consultări rapide" între partidele reprezentate în Parlament, în afară de GERB.
Socialiştii şi MDL au format o coaliţie în perioada 2005-2009, când Stanişev era premier.