Update 21:30 - Qatar participă în operaţiunea militară din Libia cu patru avioane militare, două Mirage 2000 şi două avioane de transport C-17. Premeirul Qatarului, şeicul Hamad ben Jassem Al-Thani, a declarat că acest demers este pentru a “pune capăt băii de sânge”, conform AFP.
Update 18:55 - Parlamentul spaniol a aprobat participarea Spaniei la operaţiunea militară din Libia. Patru bombardiere de tip F-18, însoţite de un avion de alimentare se vor alătura forţelor internaţionale. De asemenea, NATO a validat planurile întocmite de militarii săi pentru participarea în Libia, însă nu vor fi puse în aplicare în acest stadiu, conform AFP.
Update 16:35 - Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat marţi că atacurile coaliţiei din Libia ar trebui să scadă în intensitate zilele următoare, conform AFP. "În măsura în care ajungem, cu succes, să suprimăm sistemele de apărare aeriană, nivelul activităţii cinetice ar trebui să scadă”, a declarat Gates, în cadrul unei întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov.
Un avion de vânătoare american s-a prăbuşit în Libia. Potrivit primelor informaţii, aeronava s-a prăbuşit pe un câmp din cauza unei probleme de mecanică. Oficialii din SUA au anunţat că unul dintre piloţi a fost găsit de un grup de rebeli, iar al doilea urmează „să fie recuperat”, arată Reuters. Avionul prăbuşit este un F-15 Eagle.
“Am descoperit un aparat de zbor american pe un câmp din Libia. Se pare avionul s-a prăbuşit din cauza unei probleme mecanice", a scris pe Twitter corespondentul The Telegraph. Potrivit acestuia, avionul a căzut în noaptea de luni spre marţi
Reprezentanţii US Africa Command au declarat că unul dintre piloţi a fost găsit, iar celălalt "este in curs de a fi recuperat". Autorităţile au demarat o operaţiune de salvare.
Purtătorul de cuvânt al US Africa Command, Vince Crawley, a menţionat că prăbuşirea avionului nu a avut loc din cauza "focului inamic".
Capitala libiană, Tripoli, a fost zguduită de explozii şi tiruri de rachetă şi în noaptea de luni spre marţi. Localnicii spun că au auzit cel puţin două deflagraţii puternice. Iar armata libiană a alansat zeci de proiectile împotriva avioanelor aliate. Şi în localitatea Benghazi, situată în nordul ţării, a avut parte de un scenariu similar.
Forţele aliate spun totuşi că atacurile se vor rări considerabil în zilele următoare de îndată ce operaţiunea va reuşi să impună o zonă de interdicţie aeriană în Libia. Astfel, aviaţia lui Gaddafi nu va mai putea bombarda populaţia iar intervenţia străină nu va mai fi necesară atât de des. Washingtonul se gândeşte şi să renunţe la comanda forţelor aliate.