Bradley Manning (Foto: AP)
De partea cealaltă a baricadei, cei care au fost alături de Manning au susţinut mereu că acţiunile acestuia au fost determinate de dorinţa de a expune atrocităţile şi greşelile grave comise de armata americană şi corpul diplomatic.De asemenea, activiştii anti-război şi apărătorii drepturilor civile au fost de părere că dezvăluirile lui Manning au accelerat retragerea militarilor americani de pe fronturile din Irak şi Afganistan.
A fost sentinţa dată de judecători mult prea aspră? Îşi merită Manning pedeapsa cu închisoarea?
Mai jos avem cazuri mult mai grave, ale unor cetăţeni care au încercat sau au reuşit în cele din urmă să pericliteze siguranţa naţională a Statelor Unite, dar au primit pedepse mult mai blânde.
William Colton Millay a primit 16 ani pentru că a încercat să vândă secrete militare unui spion rus.
Millay a pledat vinovat pentru acuzaţia de tentativă de spionaj, după ce a vândut secrete unui agent FBI sub acoperire, crezând că acesta este spion rus. Angajat în Poliţia Militară americană, el risca să fie condamnat pe viaţă, fără posibilitate unei eliberări condiţionate.
David Henry Barnett a primit 18 ani pentru că a vândut documente clasificate unor oficiali sovietici
În anii `70, Barnett, un fost agent CIA, a deconspirat identitatea a 30 de ofiţeri CIA şi a furnizat informaţii KGB-ului în schimbul unor sume importante de bani. Ca urmare a parteneriatului cu sovieticii, el a încercat să obţină o funcţie în Congresul american, dar nu a reuşit niciodată. Mai târziu s-a reangajat în CIA şi mai târziu s-a aflat despre activităţile sale subversive.
Barnett a pledat vinovat la acuzaţia de spionaj în 1980 şi a petrecut 10 ani în spatele gratiilor. El a fost eliberat condiţionat în 1990.
Harold James Nicholson a primit 23 de ani pentru că a furnizat informaţii ultra-secrete Rusiei
Este oficialul cu cea mai înaltă funcţie din CIA, care a fopst condamnat pentru spionaj în favoarea unei puteri străine. Nicholson a fost reţinut în 1996, în apropiere de aeroportul din Washington, având asupra sa role de film care conţineau documente catalogate TOP SECRET.
Ulterior a fost acuzat că timp de doi ani şi jumătate a sustras tot ce a putut din computerele agenţiei, informaţii pe care le-a vândur ruşilor.
Ana Belen Montes a primit 25 de ani pentru furnizarea de secrete de stat guvernului cubanez
Montes a fost angajat al Agenţiei de Informaţii Defensive şi timp de 17 ani a desfăşurat operaţiuni dinamice de spionaj în favoarea Cubei. Ea a fost prinsă în 2001 şi şi-a recunoscut vinovăţia.
Earl Edwin Pitts a primit 27 de ani pentru colaborarea cu serviciile de informaţii ruse
La sfârşitul anilor `80 şi începutul anilor 90`, Pitts era agent FBI. El a spionat pentru Rusia şi a dat agenţilor străini documente şi informaţii confidenţiale privind activităţile FBI. În schimbul acestor servicii el a primit 224.000$ între anii 1987-1992.
Pitts a fost prins în 1996, iar în 1997 a fost condamnat după ce a pledat vinovat.
Michael Peri a primit 30 de ani pentru că a dat secrete din departamentul defensiv american către agenţii comunişti din Germania de Est
În vreme ce Războiul Rece îşi diminua intensitatea treptat, în 1989, Peri, specialist al armatei SUA a dispărut din regimentul său, staţionat în Germania de Vest, cu un laptop plin de informaţii "sensibile". Iniţial s-a crezut că a dezertat dar el s-a întors după două săptămâni şi a fost arestat. A pledat vinovat la acuzaţia de spionaj.
Clayton Lonetree a primit 30 de ani pentru furnizarea unor documente secrete, sustrase din ambasadele americane, către agenţii sovietici.
Lonetree a recunoscut că a vândut sovieticilor documente aparţinând ambasadelor, dar şi identităţile unor agenţi care lucrau sub acoperire. În cele din urmă, pedeapsa iniţială de 30 de ani a fost redusă şi a fost eliberat în 1996, după ce a stat doar 9 ani într-un penitenciar de maximă securitate.
Albert Sombolay a primit 34 de ani pentru că a cedat unui agent iordanian planul armatei SUA înainte de primul război din Golf
Specialist de gradul 4 în Artileria SUA a pledat vinovat la acuzaţia de spionaj şi a recunoscut că a luat legătura cu inamicul. Conform raportului oficial, Sombolay a primit 1300 de dolari în schimbul acelor informaţii.
În cele din urmă, el a ispăşit 12 ani din pedeapsă şi a fost eliberat.