UPDATE: Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, a dispus un control la agenţia de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul în Muntenegru şi Croaţia, în cadrul căruia autocarul care transporta turiştii români s-a răsturnat într-o prăpastie.
UPDATE: Parchetul General va face o anchetă în cazul accidentului din Muntenegru, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Frolu.
UPDATE: Raed Arafat a susţinut o conferinţă de presă la spitalul din Podgoriţa, acolo unde sunt internaţi pacienţii români. El s-a declarat impresionat de mobilizarea de forţe a oficialilor muntenegreni.
UPDATE: Potrivit unor surse, pacienţii internaţi în spitalele din Podgoriţa ar urma să fie aduşi în ţară în cursul zilei de mâine. Vă reamintim că secretarul de stat Raed Arafat este deja acolo, cu o echipă de medici şi oficiali români, iar ministrul de externe Titus Corlăţean va ajunge şi el în Muntenegru în cursul acestei zile.
FILMUL ACCIDENTULUI:
Accidentul s-a produs în jurul orei 18, ora României, la ieşirea dintr-un tunel, pe vreme ploioasă. Autocarul, care avea la bord 44 de turişti, cei doi şoferi şi un ghid, se îndrepta spre o staţiune de la Marea Adriatică.
Din motive necunoscute, autocarul a intrat pe contrasens, a rupt bariera de protecţie şi s-a prăbuşit în prăpastie. Potrivit martorilor, corpurile unora din victime au fost aruncate pe stânci iar altele au fost, pur şi simplu, strivite.
Operaţiunile de salvare au început aproape imediat. Poliţiştii, militarii şi pompierii au primit ajutor şi de la pelerinii veniţi la mânăstirea Moraţa, din apropiere. Dar operaţiunea a fost foarte complicată deoarece o stâncă uriaşă, desprinsă de pe versant, căzuse chiar peste autocar.
Răniţii au fost transportaţi la principalul spital din Podgoriţa, capitala Muntenegrului. Numeroşi cetăţeni ai capitalei au venit să doneze sânge pentru ei. Potrivit unui comunicat al instituţiei, trei persoane au decedat la spital din cauza rănilor.
Alte şapte sunt internate la terapie intensivă, fără să-şi fi recăpătat cunoştinţa. Şase români sunt trataţi la clinica de ortopedie, câte cinci - la oftalmologie şi chirurgie toracică, trei la secţia ORL şi câte unul la chirurgie digestivă, plastică şi respectiv neurologică.
Ambasadorul le-a mulţumit celor care au participat la salvarea răniţilor sau au donat sânge. Premierul Muntenegrului, Milo Djukanovici, venit şi el la spital şi a prezentat condoleanţe ambasadorului.
Guvernul Serbiei s-a oferit să acorde ajutor medical dacă va fi nevoie. La Bucureşti, Ministerul de Externe a activat celula de criză. O echipă consulară urmează să ajungă la Podgoriţa, cu un avion al Ministerului Apărării, în care se află şi secretarul de stat Raed Arafat.
Şoseaua pe care s-a produs accidentul este una deosebit de periculoasă, mai ales vara, când traficul rutier este foarte aglomerat. Pe calea ferată paralelă cu şoseaua s-a produs, în 2006, un accident şi mai grav: un tren a deraiat iar 47 de oameni au murit.